Verandering brandweer lastig

HUIZEN - Het Algemeen Bestuur (AB) van Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft een besluit over het invoeren van de 'TS2 - TS-flex' bij de brandweer uitgesteld naar 12 november. Bij dit systeem rukt er in Huizen 24 uur per dag, zeven dagen per week, een tankautospuit met twee personen uit bij een brand in Huizen, Laren of Blaricum. Bij een positief besluit gaat dit met ingang van 20 november in.

Het AB heeft het besluit uitgesteld om de ondernemingsraad van de brandweer meer tijd te geven om de risico-inventarisatie te bekijken. Het voorstel voor de TS2 - TS-flex komt uit het regionaal middenkader als reactie op het TS2 - TS4-voorstel van de leiding van de brandweer. TS staat daarin voor Tankautospuit en het getal voor het aantal brandweerlieden dat mee gaat. Vanwege de veiligheid waren de brandweerlieden zelf niet direct enthousiast over het voorstel van de leiding om met twee en vier man uit te rukken. Daarom kwam het middenkader met een tegenvoorstel voor de TS2 - TS-flex. Daarbij rukt er altijd een tankautospuit met twee mensen uit en een tankautospuit met minimaal 4 of maximaal 6 mensen, naargelang het aantal beschikbare brandweerlieden. Huizen zal de uitruk van de TS 2 voor Huizen, Blaricum en Laren verzorgen en doet dit dan 24 uur per dag, zeven dagen per week. Een tweede auto met vier tot zes mensen rukt vervolgens uit in de gemeente waar de brand is.
In de vorige vergadering van het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio (AB) heeft het AB besloten een onafhankelijk onderzoek in te stellen met als doel vast te stellen of de brandweer voldoende is toegerust op de toekomstige ontwikkelingen. Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door bureau Hiemstra & De Vries in samenwerking met professor Ira Helsloot, is nog niet helemaal afgerond. De onderzoekers hebben een mondelinge tussenrapportage aan het AB uitgebracht. Het eindrapport wordt in het AB van november behandeld. Dit kan dan worden meegenomen.
Het veiligheidsbestuur heeft tijdens haar vergadering ook de uitkomsten besproken van een hoorcommissie die gehouden is naar aanleiding van het verzoek van de gemeente Blaricum om een tweede tankautospuit te behouden. Deze hoorcommissie heeft aangegeven dat het verzoek terecht is afgewezen door het veiligheidsbestuur. Wel werd aangegeven dat artikel 12 in de Gemeenschappelijke Veiligheidsregio stelt daarom een tijdelijke werkgroep in waarin samen met vertegenwoordigers van de gemeenteraden in de regio de taken en rollen naar elkaar onder de loep worden genomen.