Anton Kos, initiatiefnemer van het project, is al op de gevoelige plaat vastgelegd.
Anton Kos, initiatiefnemer van het project, is al op de gevoelige plaat vastgelegd. Foto: Koos Breukel

Erfgooiers gezocht voor fotoproject

LAREN - Het Goois Natuurreservaat (GNR), Singer Laren en de Stad en Lande Stichting organiseren voor zaterdag 25 en zondag 26 oktober 2014 de eerste Erfgooiersfotodagen. De bekende portretfotograaf Koos Breugel maakt portretten van erfgooiers, hun nazaten en van mensen die zich sterk verwant voelen aan erfgooiers of een rol hebben gespeeld bij hun geschiedenis.

Erfgooierskwartier, Erfgooiersstraat, het standbeeld De Erfgooier voor de C&A in Hilversum, een Erfgooiersfietsroute door de streek: overal in het Gooi kom je verwijzingen tegen naar erfgooiers, de Gooise boeren en veehouders die gezamenlijk gebruiksrechten hadden op gemeenschappelijke gronden: weilanden of 'meenten', heiden, bossen, venen, moerassen en jachtvelden.

Wie precies?
In de jaren 70 kwam er weliswaar een einde aan hun organisatie, maar er worden eigenlijk nog steeds erfgooiers geboren. Wie waren en zijn dat precies, erfgooiers. En hoe zagen en zien ze eruit? De erfgooiers van toen kennen we al goed van geschilderde portretten en fotografie. Nu willen GNR, Singer en de Stad en Lande Stichting op zoek naar de hedendaagse erfgooiers en hun nazaten en deze op de gevoelige plaat vastleggen.

Erfgooiers voelen zich op een of andere manier verwant aan elkaar

Dit om te voorkomen dat de identiteit van de erfgooiers verdwijnt, want het erfgooierschap leeft nog steeds; erfgooiers voelen zich op de een of andere manier verwant aan elkaar en aan de streek. Bovendien zijn hun geschiedenis en invloed merkbaar en zichtbaar in het Gooi. Niet alleen in bewegwijzering of straatnamen, maar ook in naamgeving van gebouwen en veel belangrijker: de grote heidevelden en bossen zijn dankzij de erfgooiers bewaard gebleven.

Unieke tentoonstelling
De unieke samenwerking van al deze organisaties zorgt uiteindelijk straks voor een unieke tentoonstelling in Singer. Een selectie portretten wordt namelijk volgend jaar van 5 juni tot en met 30 augustus tentoongesteld in Singer Laren, samen met geschilderde portretten door onder anderen Ferdinand Hart Nibbrig, Co Breman en Toon de Jong. Ook is er aandacht voor het Gooise landschap in deze tentoonstelling.

Aanmelden
Erfgooiers kunnen zich aanmelden via receptie@singerlaren.nl. De Erfgooiersfotodagen vinden plaats in Singer Laren aan de Oude Drift 1 in Laren en zijn op zaterdag 25 oktober en zondag 26 oktober. Mensen die zich aanmelden krijgen zo snel mogelijk en minimaal een week van tevoren te horen hoe laat en op welke dag zij worden verwacht. Overleg daarover is mogelijk.

 Erfgooiers tijdens de Sint Jansprocessie, geschilderd door Bosch Reitz.