De school en het terrein liggen er nu verlaten bij, maar straks wordt het weer levendig.
De school en het terrein liggen er nu verlaten bij, maar straks wordt het weer levendig. Foto: Geja Lahpor

Blij met behoud school en komst betaalbare seniorenwoningen

HUIZEN - De kogel is door de kerk. De gemeenteraad van Huizen heeft op 29 september unaniem besloten om de Koningin Wilhelminaschool (KWS) aan de Koningin Wilhelminastraat niet te slopen, maar gedeeltelijk te behouden. Er komen seniorenwoningen in. De betrokkenen zijn er zeer content mee.

door Geja Lahpor

Het besluit betekent dat het karakteristieke hoofdgebouw uit de jaren 30 behouden blijft. De aanbouw is van de zestiger jaren. De herbestemming is een huurwoningencomplex van 14 seniorenwoningen met een betaalbare huur van 700 tot 800 euro. Het hoofdgebouw zal een sociale bestemming krijgen en wordt daarmee een ontmoetingsruimte.

Jonge mensen
Ruben Woudsma, gemeenteraadslid voor het CDA, voelt zich in het bijzonder aangetrokken tot dit onderwerp. "Ik ben zelf leerling geweest op de KWS en woonde ook in de Koningin Wilhelminastraat. Ik ben blij met het behoud van de karakteristieke elementen van het hoofdgebouw. Als CDA'er vind ik dat er met deze beslissing ook gehoor wordt gegeven aan de wens om betaalbare luxe woningen voor ouderen te realiseren. Bovendien ontstaat een doorstroming omdat ER daardoor weer woningen voor jonge mensen vrijkomen."

Ook Larisa Landré, gemeenteraadslid voor GroenLinks, is gelukkig met het besluit. "Dit is de laatste vooroorlogse school die nog in Huizen staat, dus het zou zonde zijn om deze te slopen. De historie blijft op deze manier gespaard door het behoud van het hoofdgebouw met zijn specifieke stijlkenmerken. Nu we dit besloten hebben kan de bouw van de seniorenwonigen waarschijnlijk volgend jaar al starten."

Oude dorp
De Stichting Vrienden van het Oude Dorp waakt over het karakter van historisch Huizen en kan zich helemaal vinden in dit besluit en met de gemeenschappelijke ruimte in het hoofdgebouw.

'Dit is de laatste vooroorlogse school in Huizen'

Gemoderniseerd
Gert Tissink was locatiedirecteur van de Koningin Wilhelminaschool en is nu algemeen directeur van de VPCBO schoolvereniging Ichtus. "Ik ben er heel tevreden mee dat het terrein van de Koningin Wilhelminaschool weer toekomstbestendig is na dit besluit. Uiteindelijk is het gebouw leeg komen te staan doordat het schoolgebouw te veel onderhoud vergde en daarbij werd de energie te duur. Ook de inrichting van het gebouw was uit onderwijskundig oogpunt niet meer bruikbaar omdat het te oud was. De kinderen van de Wilhelminaschool zitten nu in een modern schoolgebouw elders, dat aan alle eisen voldoet. Natuurlijk ging het me wel na aan het hart dat we de school moesten verlaten, maar de school en het terrein krijgen zo een goede bestemming. Het karakter blijft aan de buitenkant behouden en van binnen wordt het gemoderniseerd. Van slopen was wat mij betreft nooit sprake."

Aanblik
Ook de buurt is blij met het besluit. Een van de leden van het buurtcomité zegt: "In overleg met de gemeenteraad hebben we ook duidelijk aangegeven dat we tegen sloop waren, omdat de hele aanblik, sfeer en het karakter van de school, het terrein én de straat dan zouden veranderen als er na de sloop nieuwbouwwoningen zouden komen. Nu blijft de straat met het behoud van het hoofdgebouw in dezelfde bouwstijl. Dat is wel zo mooi!"