De burgemeester geeft het huisje aan Wietske Broersma.
De burgemeester geeft het huisje aan Wietske Broersma. Foto: Anke van der Meer

Wie in Huizen heeft het collectehuisje nu in huis?

HUIZEN - Ergens in Huizen, of misschien in een van de omliggende plaatsen, staat er bij iemand thuis een gevulde collectebus. De bedoeling is dat die bus, met eigen donatie, wordt doorgegeven aan de buurman of iemand anders. Enzovoort. Deze collecte zonder collectanten werd door burgemeester Fons Hertog in gang gezet.

De burgemeester gaf de doorgeefcollectebus aan Wietske Broersma, die vervolgens de bus doorgaf aan een van de 41.235 inwoners van Huizen. De opbrengst is voor Habitat fot Humanity, een organisatie die ernaar streeft dat iedereen ter wereld een fatsoenlijk huis heeft om in te leven. Habitat gelooft dat een huis het middel is om een betere toekomst te bouwen. Alles begint met een huis, zegt Habitat. Daarom startte een van de bussen in Huizen. Dat gebeurde op maandag 6 oktober, door de VN uitgeroepen als Wereld Habitat Dag.

GPS-tracker
De collectebus is een transparant huisje. Er zit een GPS-tracker in, waardoor iedereen via www.bouwnumee.nl of #bouwnumee kan zien in welke plaats of straat de bussen zich bevinden. Het systeem werkt goed: bij het schrijven van dit artikel bevond Bus 1 zich aan de Schapendrift in Huizen. Bus 2 bevond zich in Soestdijk, vlak bij het paleis. In totaal zijn er acht van die bussen.

Er is niet te zien hoeveel geld erin zit. Nu maar hopen dat niemand denkt: mooi, dat geld hou ik zelf. "We nemen hiermee bewust een risico, maar we zijn heel benieuwd hoe dit sociale experiment verloopt. Zijn mensen bereid de bussen door te geven, blijft het geld in de bussen, worden de bussen niet gestolen of verstopt, lukt het om de bussen 15 dagen zelfstandig door de straten van het Gooi te laten reizen?", meldt Habitat for Humanity.