Ouderen in Huizen blijven graag in hun vertrouwde buurt wonen voor de sociale contacten.
Ouderen in Huizen blijven graag in hun vertrouwde buurt wonen voor de sociale contacten. Foto: Marie Tromp

Woningen vrijmaken
voor jongere generatie

HUIZEN - Om doorstroming op de Huizer woningmarkt op gang te brengen startte de Alliantie met een proef. Sinds 1 oktober krijgen Alliantiehuurders ouder dan 55 jaar die in een eengezinswoning wonen, een verhuispremie en voorrang bij het toewijzen van een appartement in hun eigen buurt. Zo komen er eengezinswoningen vrij voor jongere generaties.

door Marie Tromp

Huurders blijven lang wonen in hun eengezinswoning, terwijl ze toe kunnen zijn aan een ander woningtype, ontdekte de Alliantie. Huurders gaven aan best te willen verhuizen naar een appartement, mits dit in hun eigen buurt was. Toch kwam het er vaak niet van. 'We komen nooit in aanmerking' of 'zo'n appartement is te duur' waren vaak aangevoerde redenen. Ook zagen de ouderen op tegen de verhuiskosten, zo vertelt Janine Rijksen van de Alliantie.

Doorbreken
"
We weten dat veel eengezinswoningen bewoond worden door vijftigers en zestigers waarvan de kinderen de deur uit zijn. Deze bewoners staan boven aan de verhuisketen: als zij verhuizen komt hun woning vrij voor jonge gezinnen, die een starterswoning achterlaten waarin starters een leven kunnen opbouwen. Deze starters kunnen het ouderlijk huis verlaten, waardoor de ouders ook uit kunnen gaan kijken naar een andere woning. Om het voor die groep senioren aantrekkelijker te maken om over te stappen naar een andere woning hebben we een voorstel uitgewerkt dat uiteindelijk als experiment in de gemeente Huizen van start gaat." Om dit plan te laten slagen, moesten er wat administratieve hobbels genomen worden. Daarom werkt De Alliantie nauw samen met de gemeente Huizen. Huurders van 55+ krijgen voorrang en een verhuispremie van € 2500,- als ze vanuit hun eengezinswoning doorstromen naar een appartement. Huurders van 65+ krijgen weer voorrang op de 55+-groep.

Duizend Alliantiehuurders uit de doelgroep kregen een uitnodiging voor een informatieavond, ongeveer 100 huurders bezochten deze avond en lieten zich voorlichten over de mogelijkheden. Janine Rijksen werkte mee aan de voorbereiding en is overtuigd van deze nieuwe manier om de verhuisketen te doorbreken. "De eerste reacties waren goed. Veel mensen willen best kleiner gaan wonen, maar zien op tegen het lange wachten op een geschikte woning. Ze wonen vaak al jaren in dezelfde buurt en hebben hier hun vrienden, dat laat je niet zomaar achter. De afgelopen jaren heeft de Alliantie veel appartementen gerenoveerd die perfect zijn voor deze senioren. Het zijn moderne woningen, in hun eigen buurt en bijvoorbeeld vlak bij winkelcentrum Oostermeent. Ze zijn rolstoeltoegankelijk of hebben een oplaadpunt voor een scootmobiel. Bovendien zijn ze goed geïsoleerd, dat merken de huurders meteen aan hun energierekening. Een kleiner huis betekent minder onderhoud en langer zelfstandig wonen. We houden goed bij of het experiment inderdaad het gewenste effect heeft. Wie weet wordt het ook in de andere gemeentes van Gooi en Vechtstreek ingevoerd."

Vitale regio
De Alliantie en gemeente Huizen zetten op deze manier in op een vitale regio. Een toegankelijke woningmarkt moet eraan bijdragen om jongeren en jonge gezinnen voor Huizen te behouden.

'Een kleiner huis betekent langer zelfstandig wonen'