Komend weekeinde is de 18e editie van de AtelierRoute. De bibliotheek, met overzichtstentoonstelling, is een goed startpunt.
Komend weekeinde is de 18e editie van de AtelierRoute. De bibliotheek, met overzichtstentoonstelling, is een goed startpunt. Foto: AtelierRoute Huizen

Huizer kunstenaars tonen nieuw werk tijdens 18e AtelierRoute

HUIZEN - In Huizen wordt in het weekend van 11 en 12 oktober voor de 18e keer de AtelierRoute georganiseerd. Maar liefst 38 kunstenaars zetten dan de deuren van hun atelier, werkplaats of expositieruimte wagenwijd open voor het publiek. Zoals elk jaar is er weer een grote diversiteit: schilders, tekenaars, keramisten, beeldhouwers en edelsmeden tonen tijdens de AtelierRoute hun nieuwste werk.

De AtelierRoute Huizen is heel laagdrempelig: iedereen is welkom en elke vraag mag gesteld worden. De kunstenaars geven graag uitleg over hun werk en vertellen over de materialen en de technieken die ze gebruiken. Daardoor trekt de route elk jaar ook veel publiek dat normaal gesproken nooit in een museum of een galerie komt. In de ateliers en werkplaatsen ontstaan vaak boeiende gesprekken, over de inspiratiebronnen van de kunstenaars bijvoorbeeld of over de soms moeizame zoektocht naar bepaalde vormen of kleuren. Bezoekers wijzen elkaar op ateliers die ze eerder bezocht hebben en waar ze interessant werk hebben gezien.

In alle ateliers is kunst te koop, meestal tegen aantrekkelijke prijzen omdat bij rechtstreekse verkoop in een atelier lagere prijzen kunnen worden gehanteerd. Uiteraard is overal informatie beschikbaar over de cursussen en workshops die de kunstenaars geven.

Van de meer dan 50 aangesloten kunstenaars nemen er dit jaar 38 deel aan de AtelierRoute. Na een ballotage (door onafhankelijke kunstenaars van buiten Huizen) werd een nieuwe kunstenaar toegevoegd: Marie-Thérèse Mentink. Zij exposeert in Mansarde, het atelier in De Engel aan de César Francklaan. Er zitten ook kunstenaars tussen die al voor de achttiende keer deelnemen en elk jaar naar de AtelierRoute toe werken om te zorgen dat ze nieuw werk hebben om de bezoekers te verrassen. Sommige kunstenaars zijn nog tot het allerlaatste moment bezig – dan is de verf nog nat als het publiek binnenkomt.

Overzichtsexpositie
In de Kunstuitleen / Openbare Bibliotheek aan het Plein 2000 in Huizen is een overzichtstentoonstelling met werk van alle deelnemende kunstenaars. Deze expositie kan dienen als startpunt van een route door de hele gemeente Huizen, in het oude dorp en de nieuwbouwwijken. U kunt hier op uw gemak een keuze maken voor de ateliers die u wilt bezoeken. Er is een folder verkrijgbaar met achtergrondinformatie van alle kunstenaars en een duidelijke kaart waarop alle atelieradressen zijn aangegeven.

Feestelijke opening
Het officiële startsein voor de 18e AtelierRoute Huizen wordt op zaterdag 11 oktober om 09.45 uur gegeven in de huiskamer van de Bibliotheek aan het Plein 2000 in Huizen. Elk jaar is dat een feestelijke gebeurtenis, met een kopje koffie en de traditionele slagsoesjes. Ierse en Schotse muziek en verhalen van Wind, Water en Whisk(e)y zorgen voor sfeer tijdens de officiële opening van de AtelierRoute: verhalenvertelster Roos Fokkema prikkelt de fantasie en wordt begeleid door Louis de Jel (viool), Liesbeth Kroonen (zang, accordeon & keyboard) en Paul Steenbrink (gitaar). Tijdens de AtelierRoute Huizen op zaterdag 11 en zondag 12 oktober zijn alle ateliers én de overzichtsexpositie in de Bibliotheek geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. In de bibliotheek zijn dan de klantenservice, leeszaal, uitlening en informatiebalies ook geopend als op een normale openingsdag. De deelnemende ateliers zijn te herkennen aan een vlag met daarop het logo van de AtelierRoute. Meer informatie kunt u ook vinden op www.atelierroutehuizen.nl.

Sommge kunstenaars doen al 18 jaar mee, met elk jaar nieuw werk