Yvonne Martina (rechts) en Hanneke Westland zorgen dat alles goed reilt en zeilt.
Yvonne Martina (rechts) en Hanneke Westland zorgen dat alles goed reilt en zeilt. Foto: Geja Lahpor

De Marke-De Meenthoek viert 25-jarig bestaan

HUIZEN - Groot feest in woon- en zorgcentrum De Marke-De Meenthoek: een week lang worden er elke dag allerlei leuke evenementen, optredens en activiteiten georganiseerd voor de bewoners. Familie, vrijwilligers, contactpersonen en genodigden zijn ook op bepaalde dagen uitgenodigd. Op de 22e komt zelfs de burgemeester langs. Het zorgcentrum bestaat 25 jaar.

door Geja Lahpor

In 1987 sloeg toenmalig Tweede Kamerlid Erica Terpstra de eerste paal in de grond. Er werd een multifunctioneel verzorgingstehuis gebouwd. Twee jaar later konden de eerste bewoners hun intrek in De Marke nemen. De Meenthoek was destijds de naam van een aparte afdeling voor blinde en slechtziende ouderen bij Visio. Later zijn De Marke en De Meenthoek samengegaan. De naam Marke verwijst naar het Gooi in de middeleeuwen toen ondeelbare stukken grond een marke werden genoemd, zoals ook de gezamenlijke gebruikers daarvan een marke waren met een door henzelf aangewezen bestuur. Dit is de overeenkomst met de bewoners van het verzorgingstehuis.
Yvonne Martina doet haar werk als locatiemanager in De Marke al 13 jaar met veel plezier. Hanneke Westland ondersteunt haar daarbij en doet daarnaast de communicatie. Hanneke: "Dit is mijn tweede thuis, want ik werk hier al 25 jaar, vanaf het allereerste begin. De Marke begon toen met 45 verzorgingsplekken en is nu uitgebreid naar 75."
Yvonne: "De zorg is in die 25 jaar wel veranderd. In het begin mochten de mensen één keer per week douchen, nu mogen ze het elke dag. Toen was de vraag afkomstig van de cliënt, nu is het aanbodgericht en bieden wij zorg op maat. Oudere mensen gingen eerst uit voorzorg in het tehuis wonen, nu kan het alleen met een CIZ-indicatie."

Sociale functie
De Marke heeft 143 appartementen en acht penthouses. "Een aantal bewoners woont zelfstandig, maar we hebben ook een verpleegafdeling voor dementerende ouderen en twintig plekken voor slechtziende en blinde mensen. Wat betreft de slechtzienden werken we samen met Visio. Het is een levensloopbestendig tehuis met optimale zorg. Wij bieden via de overkoepelende zorgorganisatie Cordaan thuiszorg, zowel aan onze bewoners als aan mensen buiten dit tehuis. We hebben op dit moment drie wachtlijsten voor De Marke-De Meenthoek, omdat wij het enige verzorgingshuis in de regio zijn met specifieke zorg. Bovendien kunnen mensen hier terecht voor een kortdurend verblijf, bijvoorbeeld in geval van herstel na een ziekenhuisopname." De Marke vervult ook een sociale functie naar buurtbewoners, met maaltijden en activiteiten.
Mevrouw Akke Lasterie woont al bijna 25 jaar in De Marke. Ze is nu 97 jaar. "Ik heb twee kinderen, zes kleinkinderen en elf achterkleinkinderen die mij regelmatig bezoeken. Ik ben een van degenen die hier het langst woont. Het bevalt me hier erg goed, hoewel dit wel een neutraal en geen specifiek christelijk tehuis is, dat is het enige dat ik soms een beetje mis." Hoewel mevrouw Lasterie gebruik maakt van een rollator en voor lange afstanden een rolstoel, woont ze zelfstandig. "Ik heb een mooi tweekamerappartement in De Marke met uitzicht op het gemeentehuis. Koken doe ik niet meer voor mijzelf; ik ben blij dat ik in het restaurant kan eten en de zorg krijg die ik nodig heb."

Mevrouw Lasterie (97) woont al bijna 25 jaar in De Marke.