Volgens Han Landman begint het met de modelbaan die je als kind krijgt. Als je zelf kinderen krijgt, komt alles weer terug.
Volgens Han Landman begint het met de modelbaan die je als kind krijgt. Als je zelf kinderen krijgt, komt alles weer terug. Foto's: Bob Awick

Zijn er ook nog jongeren die
met treintjes willen spelen?

HUIZEN - De Muizenneus, de Hondenkop, de Blokkendoos en natuurlijk niet vergeten de Blauwe Engel. Tijdens de wekelijkse hobbyavond van de mannen van de ModelSpoorClubHuizen aan de Jan van Galenstraat vliegen de bijnamen van de treinstellen over tafel. Eén ding missen ze nog: jonge aanwas.

door Floris Hulleman

Op deze avond maakt het even niet uit of je bankdirecteur, chauffeur of glazenwasser bent, als je maar van treinen houdt. Bij binnenkomst in de ruimte, waar de club elke dinsdagavond samenkomt, valt het project waar de heren aan werken meteen op. Je valt met je neus in een uiterst gedetailleerd landschap, uitgespreid op een grote houten stellage, wat meteen doet denken aan het bosrijke gebied rond Bikbergen. Meteen wordt de aandacht getrokken door een oude stroomtrein die uit een tunnel komt rijden en kleine wolkjes stoom uitblaast. Het is duidelijk dat het niet gaat om een leuk treintje heen en weer te laten rijden.

Meerjarenplan
De mannen hebben plannen, een meerjarenplan zelfs, vertelt Han Landman, voorzitter van de ModelSpoorClub. "We hebben hier in 2012 een paar weken over gediscussieerd. Wij bepaalden een periode uit de tijd van de Nederlandse Spoorwegen en een gebied. Wij hebben er toen voor gekozen om het gevoel van Nederland weer te geven. Daarbij staan het Gooi en het oude station - van voor Hoog Catharijne - van Utrecht centraal.

Als je eenmaal hebt bepaald welke tijd en gebied je gaat nabouwen, wordt er een banenplan gemaakt. Hoeveel sporen moet het station hebben? Hoe doen we dat met de bovenleiding? Hoeveel auto's moeten er op de weg komen? "Over elk detail wordt goed nagedacht omdat wij willen dat het klopt", vertelt Landman. Inmiddels zijn de heren al een tijdje bezig met het maken van de 'modulebaan' en is het grootste gedeelte van het Gooi al klaar. Maar ondanks het feit dat er aan een groot project wordt gewerkt, blijft de vraag waarom volwassen mannen nog steeds met treintjes spelen. Volgens Landman heeft het vaak te maken met het herontdekken van een oude hobby. "Het begint ermee dat je van je ouders een modelbaan krijgt. Daar speel je aantal jaar mee. Dan gaat die doos op een gegeven moment naar zolder", vertelt Han Landman.

Vaak, zo merken de leden, komt de hobby weer terug als ze zelf kinderen hebben. "Je hebt dan die doos boven staan en pakt die er dan weer eens bij. Vaak als je merkt dat je kind het ook leuk vindt, komt het gevoel van vroeger ook weer terug."

De trein die uit de tunnel komt, blaast kleine wolkjes stoom uit

Langzaam maar zeker wordt de zolder volgebouwd en bezoekt men uiteindelijk een beurs. Dat is het moment waarop je gelijkgestemden tegenkomt, vertelt Landman. "Vaak ontmoet je daar mensen met dezelfde hobby. Die blijken dan al een club te hebben en dan sluit je je daarbij aan. Dan heb je vaak een gezamenlijke ruimte om eraan te bouwen."

Belangrijk
De mannen van de ModelSpoorClub zijn blij met hun grote ruimte; het is ook belangrijk dat het verenigingsleven in Huizen veel aandacht krijgt, vertelt Landman. "Of het nou gaat over een treinenclub of een vogelclub, het is belangrijk dat het bestaat. Het is niet alleen gezellig, maar het gaat ook om sociale ontmoetingen. De gemeente Huizen begrijpt dat en doet haar best om daar een aantal ruimtes voor beschikbaar te stellen. Om die reden kunnen wij dus op deze mooie locatie zitten."

Nieuwe leden
Maar ondanks het feit dat de mannen een goed plan hebben en een mooie ruimte ter beschikking hebben, missen ze eigenlijk nog wel één ding: jonge aanwas. En het vinden van jonge leden blijkt in deze tijd lastiger dan gedacht, erkent Landman. "Deze hobby gaat van vader op zoon. Maar het probleem is dat kinderen tegenwoordig heel veel achter hun computer zitten. Als ze klein zijn wordt er nog wel met Lego gebouwd, maar als ze tiener worden houdt dat op." Toch hoopt hij jongeren enthousiast te kunnen maken, omdat er veel mogelijkheden zijn om de treinbaan via de computer digitaal aan te sturen: een hele nieuwe invulling van de hobby. Op vrijdagavond 14 november en zaterdag 15 november is iedereen van harte welkom in het schoolgebouw aan de Jan van Galenstraat. Handig voor toekomstige leden: er wordt gereden in de schaal HO = 1 op 87, in zowel wissel- als gelijkstroom.

Het gedetailleerde landschap doet denken aan Bikbergen.
Over elk detail wordt nagedacht, alles moet kloppen.