Licht kerk en fonteinen uit

HUIZEN - De gemeente Huizen doet dit jaar voor het eerst mee aan de Nacht van de Nacht die dit jaar op 25 oktober wordt gehouden. Dit jaarlijkse evenement wordt nu voor de tiende keer georganiseerd door de gezamenlijke natuur- en milieufederaties.

Doel van de nacht is om te zien hoe mooi deze kan zijn zonder lichtvervuiling. Volgens de gezamenlijke natuur- en milieufederaties is dit namelijk de meest dramatische verandering van ons milieu. De gemeente Huizen zal daarom in de Nacht van de Nacht de verlichting van de Oude Kerk en de aanlichting van de fonteinen op het Oude Raadhuisplein en in winkelcentrum Oostermeent uitdoen.

Bewust maken
De deelname aan de Nacht van de Nacht is opgenomen in het collegeprogramma. Het college ziet het evenement als een goede gelegenheid om het milieubeleid verder uit te dragen. "In veel bedrijven, kantoren en winkels schijnt 's nachts nog veel licht, terwijl er niemand aanwezig is. Dit veroorzaakt lichtvervuiling en kost veel geld. Om een idee te krijgen hoe dit in Huizen is, maakt de gemeente deze maand foto's van nodige én onnodige verlichting in de gemeente. Ook tijdens de Nacht van de Nacht worden er foto's gemaakt", aldus de gemeente. "De Nacht van de Nacht is een goed begin om er achter te komen hoe de situatie in Huizen is."

Moet verlichting aan?
De foto's die de gemeente maakt, zullen in overleg met de ondernemers besproken worden als hier aanleiding toe is. Welke vorm dit overleg zal krijgen, is nog niet duidelijk. "Het hangt er bijvoorbeeld van af wat we waar aantreffen en wat de beelden erbij zijn", laat de gemeente weten. De gemeente roept ook alle ondernemers op om kritisch na te denken over de verlichting in hun pand of de reclameverlichting. Moet alle verlichting aan? Of kan bijvoorbeeld de reclameverlichting uit als alle klanten toch slapen? "We willen mensen bewust maken van de lichtvervuiling die in Huizen plaatsvindt en kijken of we hier met zijn allen wat aan kunnen doen."