MTB Team Huizen is in voorbereiding voor de loodzware tocht Duchenne Heroes en zoekt nog sponsoren.
MTB Team Huizen is in voorbereiding voor de loodzware tocht Duchenne Heroes en zoekt nog sponsoren. Foto: Bastiaan Miché

Vriendenteam in training voor MTB tocht Duchenne Heroes

HUIZEN - September 2015 is nog ver weg, toch staat voor de mannen van MTB Team Huizen de derde week al geblokt in de agenda. Die week is de Duchenne Heroes MTB tour, een mountainbike event waarbij in zeven dagen 700 kilometer in vier landen wordt gefietst. De Huizers hebben nog bijna een jaar om in vorm te komen en geld te werven.

door Marie Tromp

De vrienden, allemaal veertigers, haalden op een verjaardag in 2013 stoere verhalen op over het mountainbiken van 20 jaar geleden. Maurice van Munster is een van hen: "We moesten het maar weer eens oppakken, was de conclusie. De volgende morgen stonden we met onze oude fietsen in het bos. De conditie was matig tot slecht en langzaam maar gestaag hebben we dit weer opgepakt." Inmiddels is de vorm redelijk terug en waren ze wel toe aan een tochtje, dachten ze. "Dan hebben we een trainingsdoel. Dat is behoorlijk uit de hand gelopen. We zijn in training voor een zevendaagse sponsortocht", zegt Maurice lachend.

Fietsen met een doel
Maurice vertelt hoe dat zo gekomen is. Via via leerden ze Ruud Lamme kennen, een ervaren MTB'er. Hij vertelde hen over de jaarlijkse sponsortocht Duchenne Heroes en over het ziekteverloop van Duchenne. Zijn zoon Remco, nu 22 jaar, heeft deze ziekte.
De verhalen van Ruud over deze progressieve ziekte, spierdystrofie, waarbij je allerbeste dag altijd gisteren was, raakten de mannen. "Je zit gevangen in je eigen lichaam en je kunt helemaal niets meer, terwijl je zelf zo graag wilt. Eenvoudig gezegd heb je 'lekke' spieren", licht Maurice toe.
"Afgelopen september stonden we bij de finish van de Duchenne Heroes in Nijmegen. We zagen daar de patiënten, allemaal jonge mensen in rolstoelen. Daar namen we een unaniem besluit: wij gaan volgend jaar meedoen, we zetten onze spieren in voor de kapotte spieren van jonge mensen, zoals Remco."

Twee teams werken samen
"Ruud Lamme heeft al jaren een team, Team Nieuwe Start. Ons MTB Team Huizen sluit zich hierbij aan. Samen willen we zo veel mogelijk sponsorgeld binnenhalen. We leggen de lat hoog; ons streefbedrag is 50.000 euro", zegt Maurice.
Ze hebben het doel helder voor ogen: "Sport en een goed doel, het lijkt alsof we de zoveelste ploeg zijn die op deze manier hun pleziertje laten sponsoren. Dat is het niet. We zijn volwassen mannen. We moeten er ook zelf veel tijd en energie in stoppen. Wij doen niet mee om stoer te doen. We beseffen hoe we boffen met onze gezonde kinderen en willen graag iets doen voor Remco en alle anderen."

Monsterrit
"We gaan ons een jaar voorbereiden op deze monsterrit. Conditioneel moeten we sterker worden. Dit doen we door nu twee keer per week een lange afstand te fietsen en als aanvulling kracht- en spinningtraining te doen. We trainen in de bossen en heide rondom Huizen. Daarnaast rijden we ook veel vaste MTB routes en doen we mee aan georganiseerde toertochten."
Maurice en zijn vrienden zijn er klaar voor. "We kunnen niet meer terug, de eerste bijdrages zijn al binnen. Zo krijgen we al gratis een wekelijkse spinningles bij Coronel Sports. Het leuke van deze groep is dat er zo veel verschillende mensen in zitten die elk hun eigen kwaliteit inbrengen. Samen komen we er, daar ben ik zeker van."

'Je zit gevangen in je eigen lichaam en je kunt helemaal niets meer'

MTB Team Huizen bestaat uit de fietsers Stanley van Munster, Ruud Lamme, Jeffery Overeem, Jeffry van 't Land, Kees Tromp, Rens Menzink, Jeroen Koetze, Sergio Gagliano, Nick Out, Ronald van der Woude, Maurice van Munster en begeleiders Barbara Koetze en Danny Molenaar.