Frank Daniel op zijn kamer met verschillende apparaten om op te kunnen gamen.
Frank Daniel op zijn kamer met verschillende apparaten om op te kunnen gamen. Foto: Bob Awick

'Als je Farmville speelt, ben je al een gamer'

HUIZEN - Jongerencentrum Tram in Huizen organiseert aanstaande vrijdag vanaf 20.00 uur Game-Over, een evenement speciaal voor gamers uit de regio. Met het evenement hoopt het jongerencentrum een toegankelijke en veilige omgeving te bieden aan jongeren om, door het spelen van games, sociale interactie te hebben met anderen. Organisator Frank Daniël, betrokken bij de Tram als vrijwilliger, weet uit eigen ervaring dat deze initiatieven belangrijk zijn. "Ik vond het zelf altijd wel lastig om naar die discotheek te gaan. Het was een omgeving die ik niet echt kende."

door Floris Hulleman

Veel mensen denken bij gamers nog steeds aan teruggetrokken jongeren, die het liefst de hele dag op hun donkere zolderkamer spelletjes spelen. Er is in de afgelopen tijd echter veel veranderd. Daniël ziet dat het tegenwoordig meer geaccepteerd is om te gamen.
"Vooral met de komst van de mobiele games is het spelen van games heel mainstream geworden. Tegenwoordig spelen veel mensen op hun mobieltje of via social media spellen en is het veel toegankelijker om een spel te spelen", zegt Daniël. "Waar je in de jaren negentig vaak als nerd werd gezien als je in het openbaar over games praatte, zie je dat die drempel nu veel lager is. Omdat zo veel mensen spelen."

Facebook
Daarom 'durven' veel gamers er volgens de vrijwilliger van de Tram steeds makkelijker over te praten in het openbaar.

Overigens is niet alleen het gamen in de loop der tijd toegankelijker geworden omdat meer mensen spelen; ook het begrip gamen is veel breder geworden. "Ik denk dat gamen tegenwoordig heel breed is met alles wat er is. Als je Farmville speelt op Facebook kun je jezelf al een gamer noemen", vertelt Daniël.

Oudere broer
Hij is zelf in aanraking gekomen met games toen dit nog allemaal niet zo speelde. Omdat zijn oudere broer veel videospelletjes speelde, begon hij daar zelf ook mee. "Ik kwam bij een vriend thuis en daar zag ik een Nintendo 64 staan en die wilde ik ook hebben. Voor mijn verjaardag kreeg ik er eentje en toen is het vrij snel gegaan."

'Het is een stukje ontsnappen aan de realiteit'

Inmiddels heeft hij in ruim vijftien jaar vele verschillende spelcomputers versleten. "Het begon dus met de Nintendo 64, daarna heb ik onder meer gespeeld op de Playstation 2, de Gamecube, de Playstation 3, de Wii U en natuurlijk veel handheld spelcomputers als de Gameboy en de PSP."

Regisseur
Na het opnoemen van deze indrukwekkende lijst aan spelcomputers rijst natuurlijk de vraag waarom hij het zo graag doet. "Het is een stukje ontsnappen aan de realiteit, maar het is vooral dat je echt in het verhaal zit. Bij het kijken van een film doe je niet mee aan het hele verhaal en de ervaring. Terwijl bij het gamen jij die controller in de hand hebt en dus meespeelt. Jij zit zeg maar op de stoel van de regisseur en dat maakt het voor mij aantrekkelijk."

Lastig te snappen
Toch vinden ouderen het vaak lastig om te snappen wat jongeren allemaal beleven achter de spelcomputers. Voor die mensen heeft Daniël nog wat tips. "Probeer er eens naast te zitten of kijk een keer mee. Stel vragen en probeer te snappen wat jongeren doen. En mocht de persoon waar je naast zit meerdere consoles hebben liggen, dan kun je misschien zelfs meedoen."


Tupperware-avond

HUIZEN - Dance-Point aan de Havenstraat 305d organiseert vrijdag 24 oktober een tupperware-avond.

Tupperware is al ontzettend lang in de markt en wordt levenslang gegarandeerd. Wie nog deksels en/of dozen heeft die kapot zijn of wie behoefte heeft aan een aanvulling, is van harte welkom.

De avond begint om 20.30 uur en eindigt om 23.00 uur. Ook niet leden van de dansschool zijn welkom. Graag wel even melden dat je komt via info@dance-point.nl.