Een impressie van hoe de woningen er uit gaan zien.
Een impressie van hoe de woningen er uit gaan zien.

Nieuwbouwplan valt goed bij buurtbewoners

HUIZEN - Zo'n honderd mensen waren vorige week dinsdagavond aanwezig op de informatieavond over het bouwplan voor de vlakte achter winkelcentrum De Kostmand in de wijk Stad en Lande Noord bij de Kotter en de Schokker. Wethouder Marlous Verbeek was blij met de opkomst en nog blijer met het resultaat. De nieuwbouwplannen werden door de buurt positief ontvangen.

door Carin van den Berg

Achter het winkelcentrum moeten volgens het plan uiterlijk 31 december 2016 54 sociale huurwoningen verrijzen met een maximale huur van 699 euro, gebaseerd op het prijspeil van 2014. Daarnaast komen er 22 sociale eensgezinswoningen met een gemiddelde koopprijs van 200.000 euro met een marge van 2,5%. De grondopbrengst wordt door de gemeente gebruikt voor de werkzaamheden rond de bouw, zoals het woonrijp maken van het geheel. Een deel van de opbrengst zal gebruikt worden om het buurthuis De Metamorfose te verplaatsen naar een leegstaand pand op de Landweg nummer 3. "Dat idee van het buurthuis moet nog uitgewerkt worden", zegt Verbeek. "Er wordt op dit moment een programma van eisen opgesteld, maar het idee werd door de bewoners op de avond in ieder geval goed ontvangen. We streven ernaar om de overgang vloeiend te laten verlopen."

Veiligheid
Hoewel de wethouder tijdens de inleiding op de avond al had aangegeven dat het thema veiligheid in een bijeenkomst komende woensdag wordt besproken, bleven hier toch vragen over komen. "Wij als gemeente hebben in het nieuwbouwplan in ieder geval rekening met veiligheid gehouden. We willen donkere hoeken en steegjes voorkomen en besteden aandacht aan verlichting en groen. Het moet er aantrekkelijk uit komen te zien. Sommige mensen geven aan zich onveilig te voelen bij de overkapping van het winkelcentrum, maar daar zijn wij als gemeente niet voor verantwoordelijk. Dat ligt bij het winkelcentrum en ik begrijp dat zij juist deze droogloopoverkapping erg prettig vinden."
Wel zal de gemeente het terrein aan de voorkant van het winkelcentrum meteen meenemen. "Je moet dan denken aan de doorstroom van vrachtauto's van leveranciers en de parkeerplekken, maar ook of de afvalcontainers ondergronds kunnen. Zo zal ook aan de voorkant van het winkelcentrum een verbetering kunnen worden gerealiseerd." Verbeek geeft desgevraagd aan dat zij zeker nog in gesprek zal gaan met de winkeliers om te kijken of zij niet tegelijkertijd iets willen veranderen aan het winkelcentrum.
Voor het plan was een participatiegroep opgericht waar bewoners in konden meepraten. "Ik denk dat dit ook de reden is dat de bewoners zo positief zijn over het plan." Aart van Rheenen van de participatiegroep gaf in een interview bij radio 6FM afgelopen zaterdag aan dat hij zelfs 150% tevreden is. "Zonder inbreng van de participatiegroep was de renovatie aan de voorkant van winkelcentrum De Kostmand er niet gekomen", zegt hij. Ook een verbeterde toegang van de woningen vanaf de Gemeenlandslaan is werk van de groep. "De doorsteek is nu overzichtelijker, wat ook meer sociale controle betekent." Het parkeren aan de binnenkant van de woningen ziet Van Rheenen daarnaast als een waardevolle inbreng.
Het voorstel wordt in de gemeenteraad van 6 november behandeld en de wethouder verwacht dat het plan dan zonder wijzigingen wordt aangenomen.