Daphne is een van de leerlingen die onder begeleiding het restaurant runt.
Daphne is een van de leerlingen die onder begeleiding het restaurant runt. Foto: Geja Lahpor

Theehuis T-berg: een restaurant met bijzondere mensen

HUIZEN - Na een heerlijke wandeling op de hei of in het bos is het goed toeven in het gezellige restaurant of op het terras van Theehuis de T-berg op het ruime terrein van Revalidatiecentrum en Mytylschool De Trappenberg aan de Crailoseweg. Een bijzonder restaurant, want het wordt gerund door leerlingen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking.

door Geja Lahpor

"De leerlingen met een leerwerkplaats runnen onder begeleiding het restaurant en dat doen ze goed", vertelt Johan Lankreijer, die als professional verantwoordelijk is voor het horecagebeuren, terwijl Frank Hartong de leerlingbegeleider is. "Hoewel deze leerlingen een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking hebben, geven we iedereen een kans om verder te komen, elke leerling op zijn eigen niveau. Ons doel is dat ze zich ontwikkelen door zelfstandig en verantwoordelijk te functioneren. De onderlinge samenwerking speelt ook een belangrijke rol. We hopen dat dit een brug kan zijn van leerwerkplek naar zelfstandige werkplek in de maatschappij voor deze bijzondere jonge mensen. Als ze dit goed afronden krijgen ze een IVIO - Instituut voor Individueel Onderwijs - certificaat", legt Johan met passie uit.

Ernst Daniël Smid
Hoewel de Mytylschool al meer dan 50 jaar bestaat, is het restaurant vier jaar geleden begonnen, geëxploiteerd door de Stichting Theehuis. Ambassadeur Ernst Daniël Smid opende in 2010 het restaurant, dat mede dankzij sponsors, donaties en schenkingen is opgezet. Het Theehuis draait zonder winstoogmerk. Frank, die er in het begin al bij betrokken was als leerkracht-ondersteuner, is enthousiast over het resultaat. "Het loopt goed, de gasten zijn divers. Wandelaars, fietsers, toeristen, maar ook onderwijsteams van de Mytylschool en artsen of bezoekers van het revalidatiecentrum komen hier lunchen of iets drinken, evenals familie van de leerlingen die hier werken."

Daphne
Vriendelijk lachend neemt Daphne een bestelling op: koffie met kwarktaart. Vakkundig schrijft ze het op, loopt naar de kassa en voert via een touchscreen de bestelling in. Dan maakt ze in de open keuken de cappuccino klaar en snijdt de taart, geheel zelfstandig. De koffie wordt hier luxe geserveerd: er zit niet alleen een koekje bij, maar ook een glaasje alcoholvrije likeur met slagroom en een klein glaasje water. Nét even anders. Het afrekenen gaat goed, maar soms schieten Johan of Frank even te hulp.
Op de vraag aan Daphne hoe ze het vindt om hier te werken gaan haar ogen stralen: "Ik vind het heel leuk. Het liefst maak ik in de keuken zelf een belegd broodje klaar voor een lunch. Als ik hier anderhalf jaar gewerkt heb ga ik in Beekbergen een opleiding doen van drie jaar. Ik kan dan daarna in een restaurant werken van een hotel of een verpleeghuis."

Theepotten brengen
Johan: "Iedereen die hier een theepot brengt, krijgt een gratis stuk zelfgemaakte appeltaart. Vandaar dat wij hier zo veel mooie en bijzondere theepotten hebben. Handig voor de high tea of de T-berg Tea die wij hier serveren. Verder staat een T-berg koffietafel en een Lunch Méditerranée op onze menukaart. En ook een feestje van maximaal 12 personen kan bij ons gevierd worden."
Vrijwilligers gevraagd
Johan en Frank geven aan dat er nog een aantal vrijwilligers nodig zijn voor een halve dag per week om de begeleiding van de leerlingen te ondersteunen. Door eerst een dag proef te draaien, kun je kijken of je het leuk vindt. In ieder geval kun je onder het genot van een kopje koffie met gebak of een lunch nog even genieten van de mooie omgeving.

Hopelijk brug van leerwerkplek naar zelfstandige werkplek