Schouwers burgerapp geven Huizen een voldoende met 6,4

HUIZEN - De eerste ronde van de burgerschouw met de speciale app is afgerond. De resultaten zijn binnen en geanalyseerd. Het gemiddelde cijfer dat de beoordelaars Huizen geven is een 6,4. Het doel van de gemeente is om het onderhoud op minimaal een basisniveau te houden. Dat is met dit cijfer behaald.

Er kon worden gewaardeerd op Laag (4), Basis (6) en Hoog (8). Dit is afgeleid van landelijke richtlijnen van het CROW, een kennisorganisatie op het gebied van de openbare ruimte.

Oude Dorp het beste
De wijk die het beste naar voren komt is het Oude Dorp en omgeving, met een gemiddelde van 6,9. Verrassend is dat heel Huizen gemiddeld goed scoort op hondenpoep op verharding en in het groen (resp. 7,0 en 6,7), aangezien dit toch een groot punt van ergernis is. Bij de onderwerpen onkruid in beplanting, de afvalbakken, zwerfvuil in het groen en beplanting in het algemeen scoort de Huizen lager dan het gemiddelde, rond de 6. De gemeente Huizen onderzoekt waar de problemen zitten en hoe deze aangepakt kunnen worden.

Een goed resultaat
Er zijn tachtig mensen geweest die een account hebben aangemaakt, waarvan 22 mensen hebben geschouwd. Alle 26 locaties zijn ten minste twee keer beoordeeld, de meeste zelfs vier of meer keer. "Voor de eerste keer schouwen met de Burgerschouwapp een goed resultaat. Ter vergelijking: in voorgaande jaren werd Huizen door maximaal zeven inwoners handmatig geschouwd", stelt de gemeente.

Speciale app
Met de speciale app 'Burgerschouw' kan elke inwoner van Huizen met een smartphone of tablet zijn omgeving op bepaalde punten beoordelen. "Er zijn een aantal schouwlocaties vastgesteld. De eerste schouw was in september/oktober van dit jaar. De volgende ronde van de burgerschouw is in het voorjaar, vanaf de eerste week van april."