Schimmel in het vlak van de HZ 108.
Schimmel in het vlak van de HZ 108. Foto: Stg. Huizer Botters

Huizer Botter HZ 108 behandeld tegen schimmel

HUIZEN - De HZ 108 ligt op de werf in Workum, want de schimmel tiert helaas welig op deze Huizer Botter.

"Harold en Jorit zijn daar aan de grote klus van zo'n 50.000 euro begonnen. De kimgang aan bakboord is verwijderd. De schimmel is zo goed zichtbaar geworden. De nieuwe kimgang ligt overigens al klaar om gebrand te worden", laat de Stichting Huizer Botters weten.

"Afgesproken is dat alle nieuwe delen drie keer met verdund boorzuur behandeld worden tegen schimmel." Na droging worden de delen dan nog een keer in de lijnolie gezet. "De oude delen worden afgeschermd met in lijnolie gedrenkte kranten. Alles wordt daarna nog eens goed met Bor behandeld. We zijn er hopelijk op tijd bij om de schimmel te weren, maar dat zal diezelfde tijd ons wel leren."

Tegenvaller
Een tegenvaller is dat een pomp in de voorhoos is uitgevallen toen de botter voor de werf lag. "De botter is volgelopen, maakte kortsluiting en de motor is spontaan gestart. Inmiddels is dit weer verholpen maar de startmotor en dynamo moeten gecontroleerd en eventueel gerepareerd worden. Alle hinderpalen in het binnenwerk zijn weggehaald en opgeborgen. De dekzeilen, waaronder de botter snel verdwijnt, zijn afgeleverd." De Stichting Huizer Botters hoopt dat verdere tegenvallers uitblijven.

Inmiddels is ook het onderhoudsschema voor de drie andere botters opgesteld. Het klussen gaat weer beginnen en hulp van handige klussers is welkom. Wie belangstelling heeft kan zich melden op info@huizer-botters.nl en de stichting helpen de oude Huizer botters in goede staat te houden.