Auteur Hans Slim en Marga Bult tussen typische 'Larense Paradijsvogels'.
Auteur Hans Slim en Marga Bult tussen typische 'Larense Paradijsvogels'. Foto: Bob Awick

'Typisch Gooisch' uitgereikt

LAREN - Het eerste exemplaar van het boek 'Typisch Gooisch' van Hans Slim is donderdagmiddag in t'Bonte Paard in Laren uitgereikt aan Marga Bult. Bult was verrast met deze eer, want haar goede vriend Slim had haar niet verteld dat zij de bekende Nederlander zou zijn die het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen.

door Carin van den Berg

Slim was volgens insiders een tikkeltje gespannen voor de uitreiking, maar dat was niet te merken. Hij noemt zijn boek "een sprookjesachtige roman die gaat over het wel en wee in Laren". Zelf speelt hij ook nog een kleine rol in het boek, verklapt hij: "Aan het eind komt er een man met rode schoenen in beeld. En kijk ...", waarna hij vervolgens naar zijn rode schoenen wijst.

Hobby
De auteur komt uit Almelo en woont inmiddels al heel wat jaren in het Gooi. Hij is van huis uit binnenhuisarchitect en heeft hier al tientallen boeken over geschreven. Ook was Slim voormalig presentator van de lifestyle-items bij Koffietijd, Eigen Huis & Tuin en vele andere tv-programma's. In 'Typisch Gooisch' beschrijft hij hoe hij kijkt naar de gebeurtenissen in het Gooi.

"Schrijven is puur mijn hobby", zegt hij op de vraag wat hij met het boek wil bereiken. "Ik ben gespecialiseerd in grasmaaiers en bitterballen." Daarmee is de toon gezet voor een gesprek over zijn nieuwe boek.
Slim zou zijn bedreigd op dezelfde wijze als de broer van zijn achterbuurvrouw Linda de Mol. Inmiddels is gebleken dat de twee zaken niets met elkaar te maken hebben. Is hij bang? Dit wuift hij weg. "Mensen hoeven niet bang te zijn, ik ben ook niet bang. Iemand wilde mij gewoon waarschuwen het boek niet uit te brengen." En hoe zit het met de vermeende vete met oud-wethouder Leo Janssen uit Laren? "Er is helemaal geen vete", aldus Slim, die zich vervolgens verexcuseert omdat hij naar de overhandiging van het eerste boek moet.

Larense op de cover
In het Larense café lopen we Susan Mols, eigenaresse van Supreme Fashion, tegen het lijf. "Hij is bij mij in de winkel geweest. Ze hebben wat geleend voor het filmen van de boekentrailer die gemaakt is." Ze bemachtigt een gesigneerd exemplaar van het boek. Is zij ook typisch Goois? "Ik vind dat zo'n stempel. Daar houd ik niet van. Ik kom zelf uit Amsterdam en heb hier nu 17 jaar een winkel. Klanten komen uit het hele land. Maar ik ben wel nieuwsgierig naar het boek."
Slim heeft niet alleen de zaken uit zijn boek dicht bij huis gezocht, maar ook de zaken die daaromheen geregeld moesten worden. Zo staat op de omslag van het boek een foto van de geboren en getogen Larense Marlous Kuyer. Ze was erg vereerd toen Slim haar vroeg. "Hij zag op mijn Facebook een foto van de vakantie met een grote zonnebril en wapperend blond haar. Hij zocht een echt Larens meisje voor de cover en dat is iets anders dan typisch Goois", zegt ze nadrukkelijk knikkend. "Dat is ook weer een knipoog naar hoe hij kijkt naar de dingen die hier gebeuren", zegt ze daarna.
Ook dicht bij huis werd de verfilming van de boekentrailer geregeld. De Larense Laura Elsman liep Hans Slim tegen het lijf bij de Walking Wine Taste waar zij met haar vriendin, de Larense tandarts Eva Müller, was. Met haar bedrijf E-See Video heeft zij al honderden bedrijfsfilms gemaakt, maar een boekentrailer was iets nieuws voor haar. "We raakten aan de praat en zijn allebei heel creatief. We zaten meteen op één lijn." Volgens Laura is de trailer erg leuk en spannend geworden. Voor de nieuwsgierigen: een link naar de trailer is op de website van BELNieuws te vinden.

'Volgende boek gaat over Gooische Matchmakers'

Nieuw boek over Matchmakers
Na afloop van de boekenpresentatie komen we terug bij auteur Hans Slim. Hij heeft het enorm naar zijn zin en geniet van zijn feestje, waarna hij onthult dat hij eigenlijk al weer bezig is met een nieuw boek. "Het gaat over Gooische Matchmakers. Ik wil tien of twaalf mensen volgen die gekoppeld worden en kijken hoe het met ze gaat. Het is nog maar een ideetje", zegt hij. "We zien wel wat het wordt."