Misser van 30.000 euro

HUIZEN - De vragen die een raadslid van de VVD kort voor de verkiezingen stelde over een verbouwing bij een hotel in Huizen krijgen nog een langer staartje dan verwacht. De juridische kosten die toen gemaakt werden, zouden gedekt zijn door een verzekering hiervoor, maar door een misverstand in de communicatie werd de claim pas deze maand ingediend. Reden voor de verzekering om niet uit te keren. Het verzekerde bedrag was 30.000 euro.

door Carin van den Berg

Nadat de vragen gesteld waren, werd het raadslid bedreigd. Dit leidde tot een aangifte van bedreiging door de burgemeester namens alle fractievoorzitters. De soep werd niet zo heet gegeten en het kwam niet tot een vervolging. "Juridische bijstand was echter wel nodig om alle belangen te kunnen beschermen", aldus het betrokken raadslid. "Als raadslid wordt je geacht vrij en zonder last en ruggespraak je werk te kunnen verrichten en dat was toen niet het geval."

Kosten
De gemeente is verzekerd voor dit soort juridische bijstand. "Ik zag bij de stukken over een agressieprotocol dat we op 6 november in de raadsvergaderingbehandelen ook een verzekeringspolis zat. Ik wist niet eens dat wij voor dit soort zaken verzekerd waren", zegt Marian Rebel van Dorpsbelangen Huizen.

Uit de beantwoording van vragen van haar blijkt dat er rond het voorval 31.259 euro aan externe juridische bijstandskosten is gemaakt. De verzekering zou hiervan maximaal 30.000 euro vergoed kunnen hebben, ware het niet dat de claim niet tijdig werd ingediend. Rebel is nu boos dat de inwoners op gaan draaien voor deze kosten. "Dat is bijna een euro per inwoner, terwijl het betrokken raadlid niet één euro hoeft te betalen. Alleen voor deze onzinnige vraagstelling in verkiezingstijd, een verkiezingsstunt waarop de burgers van Huizen niet zaten te wachten, maar zij worden wel opgezadeld met de financiële gevolgen."

Verkiezingsstunt
Het VVD-raadslid nuanceert het verhaal van Rebel. "Ik heb gewoon vragen gesteld, zoals je als raadslid kan en mag doen. Wellicht hebben we rond verkiezingstijd meer vragen gesteld met onze fractie, maar het was zeker geen verkiezingsstunt. Het was een hele heftige tijd voor mij en alle fractievoorzitters hebben toen ook besloten dat de gemeente eventuele juridische bijstand zou vergoeden. Ik heb op een gegeven moment zelf een advocaat in de arm genomen, vooral ook om mijn gezin goed te kunnen beschermen. De kosten waren rond de 5.000 euro. De overige kosten zijn gemaakt door een advocaat die door de burgemeester in de arm werd genomen." De VVD'er beaamt dat hij ook niet wist dat er een verzekering was die het geld zou hebben kunnen uitkeren. "Maar de ambtenaren wisten dat wel en daar is nu iets fout gegaan. Dat kan gebeuren."

'Nu moeten inwoners voor kosten opdraaien'

'Het was zeker geen verkiezingsstunt'