Anita Koning poseert bij de tegel met de 3e ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen.
Anita Koning poseert bij de tegel met de 3e ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Foto: Bob Awick

'Veiliger en gezelliger'

HUIZEN – Winkelcentrum Oostermeent is een stuk veiliger en gezelliger geworden door de samenwerking die is ontstaan met het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Het keurmerk is bedoeld om de veiligheid in het winkelgebied te vergroten.

door Floris Hulleman

De derde ster die het winkelcentrum recent ontving, houdt de aangesloten partijen scherp, vertelt Anita Koning, voorzitter van de winkeliersvereniging van de Oostermeent. "Je moet je blijven inzetten om toch met een schoon en gezellig winkelcentrum mensen in je winkel te krijgen."

Lijntjes
De aangesloten leden zijn middelbare school Huizermaat, brandweer, politie en gemeente Huizen. "Door de samenwerking via het keurmerk zijn alle lijntjes wat korter geworden", aldus Koning. Het feit dat het winkelcentrum nu voor de derde keer heeft voldaan aan de eisen van het keurmerk is voor de voorzitter een teken dat het effect heeft.

Praktijk
Een praktijkvoorbeeld hiervan is volgens Koning de, soms wat, volle vuilnisbakken in het winkelcentrum. "Door de samenwerking hebben wij nu één aanspreekpunt bij de gemeente. Wij sturen dan een foto van die volle prullenbakken. Vervolgens worden deze vaak direct of dezelfde dag nog geleegd. Dat zijn voor ons wel de voordelen van die korte lijntjes."

Samenwerking
Andersom hebben de winkeliers ook meer begrip gekregen voor de afwegingen van de gemeente. "Als wij evenementen organiseren, krijgen wij bijvoorbeeld te horen dat de kraampjes op een bepaalde afstand moeten staan van de winkels. Normaal gesproken vonden we dat soort aanpassingen vaak beperkend. Door de samenwerking hebben wij inzicht gekregen in het feit dat de brandweer deze ruimte nodig heeft om bij brand de brandslang te kunnen uitrollen." Daarbij merken ze ook dat brandweer en politie meer meedenken en dat de samenwerking daardoor beter verloopt.

'Door de samenwerking zijn alle lijntjes wat korter geworden'

Huizermaat
Ook de middelbare school, net buiten het winkelcentrum, is betrokken bij het keurmerk. In de pauzes komen er natuurlijk jongeren naar het winkelcentrum om even wat te kopen of te hangen. Daarbij zorgen ze volgens de voorzitter soms ook voor overlast, maar dat is door de samenwerking meer de kop in gedrukt.

"De Huizermaat wilde ook graag zijn steentje bijdragen. Op dit moment sturen ze een conciërge mee met de eerste- en tweedejaars. Als er iemand vuiligheid maakt, gaan ze met de eerstejaars naar het winkelcentrum om vuil te prikken. Dat stimuleert de scholieren om de volgende keer hun afval wel in de prullenbak te gooien."

Ondernemers
Alle zaken die in gang zijn gezet, dragen dus bij aan een veiliger en fijner winkelcentrum. Ook al zijn er deze initiatieven en de samenwerking, het is uiteindelijk aan de ondernemers zelf om de klanten ook daadwerkelijk in de winkel te krijgen. "Als ondernemer moet je het verdienen. Wij hopen dat met deze aanpassingen de Huizenaar gewoon naar ons toekomt in plaats van dat deze doorrijdt naar Hilversum of Bussum."
Gelukkig merkt de voorzitter dat de consumenten het ook beginnen te zien. "Ik merk dat de mensen heel positief reageren. We hebben natuurlijk veel evenementen georganiseerd en geprobeerd de consument erbij te betrekken. Het betaalt zich uit, blijkt nu dus."