Partyboot Achie uit Zeewolde met 90 partygangers aan boord krijgt een drijvend brugponton naast zich van de 43 Gemechaniseerde Brigade.
Partyboot Achie uit Zeewolde met 90 partygangers aan boord krijgt een drijvend brugponton naast zich van de 43 Gemechaniseerde Brigade. Foto's: Bob Awick

'Kustwacht, hier de Achie, ik ben net aangevaren'

BLARICUM/HUIZEN - De Samenwerkingsregeling ongevallenbestrijding IJsselmeergebieden (SAMIJ) heeft zaterdag een grote oefening op het Gooimeer gehouden. Het samen oefenen moet leiden tot een betere bestrijding van rampen en crises. Leidinggeven, samenwerken en coördineren zijn daarbij speerpunten. De inhoudelijke evaluatie van de oefening zal nog plaatsvinden, maar de SAMIJ laat weten terug te kijken op een geslaagde oefening. Wat nu al opviel is dat de onderlinge communicatie aandacht blijft verdienen en dat het goed is om in gezamenlijkheid te oefenen en te blijven oefenen zodat iedereen elkaar makkelijk vindt bij een echte ramp.

7.30 uur
De pers wordt ontvangen bij de KNRM in Blaricum. Daar wordt een korte uitleg over het ongeval gegeven dat na wordt gespeeld en volgt een instructie van de KNRM voor onze veiligheid. Op de achtergrond horen we de eerste melding van de gefingeerde ramp. "Kustwacht, hier de Achie, ik ben net aangevaren en ik denk ook dat er brand aan boord is. Ik maak water. Het betreft hier een oefening."

8.00 uur
Vertrek per reddingboot richting het gespeelde ongeval.

8.05 uur
We komen aan bij de Achie, het partyschip met maar liefst 90 mensen aan boord. De brandweer is druk bezig op de voorplecht. Water wordt overboord gepompt en een slachtoffer zit met een foliedeken om. We varen om de boot heen en zien dat er mensen van de reddingsbridage aan boord zijn en personeel van de ambulance.

8.20 uur
Bij de partyboot wordt een brugponton aangemeerd door Defensie. Hier kunnen slachtoffers geholpen worden en de gasten die niets mankeren veilig wachten tot zij getransporteerd worden naar de haven van Huizen, waar alle hulpdiensten aanwezig zijn. Er zijn ook een aantal 'Combat Life Savers' op het ponton aanwezig. Zij worden normaliter in gebieden als Afghanistan ingezet en behandelen nu hier slachtoffers.

8.30 uur
In de lucht vliegt sinds het begin van de oefening een vliegtuig van de kustwacht rondjes. Die houdt zo het overzicht. Op de kant staat een politiebus die beelden zendt naar de mensen op de kant die druk bezig zijn met de coördinatie van het ongeval. Ook een politiehelikopter cirkelt rond en stuurt beelden door.

8.40 uur
De eerste slachtoffers aan boord worden behandeld. Een ervan komt uit de machinekamer en heeft een mondkapje voor. De mensen van de KNRM hebben een EHBO-opleiding plus. Zij mogen bijvoorbeeld zuurstof toedienen. In een schepbrandcard ligt een slachtoffer dat overgetild wordt op de reddingboot.

8.53 uur
De Search and Rescue (SAR)-helikopter uit Den Helder arriveert eindelijk. Er liggen vier slachtoffers in het water te dobberen. Deze worden om de beurt omhoog getakeld. Ik maak snel een filmpje voor onze websites www.huizernieuws.nl en www.belnieuws.nl.

9.10 uur
We varen richting het andere passagiersschip dat bij de aanvaring betrokken was. Hier zijn geen slachtoffers en de hulpdiensten varen alleen langs om de stand van zaken te melden. De VIPS, burgemeesters en generaals, zijn inmiddels ook per boot gearriveerd. Daarna gaan wij richting de constructie van Defensie die inmiddels naar het ongevalsgebied koerst om duikassistentie te verlenen. Er zijn namelijk ook gefingeerde dodelijke slachtoffers onder water verdwenen. De constructie bestaat uit een aantal brugdelen die door twee kleine bootjes worden geduwd. Op de brugpontons staat een vrachtwagen met kleine aanhanger en een container. Boven op de vrachtwagen staat een militair. Hij kan zien waar de ponton naartoe vaart, de bestuurders van de boten niet.

9.20 uur
We gaan op weg naar de haven van Huizen, waar het hele commandocentrum is opgesteld. Onderweg passeren we het losdrijvende ponton met blauwe plastic vaten waar grondstoffen voor XTC inzitten. De politie zal dit nog moeten opruimen.

9.30 uur
Aan wal valt als eerste het gewondennest op, een tent met vijf bedden. Met ons arriveert ook nog een redddingboot met de laatste mensen van de partyboot. Het zijn studenten van de school voor Veiligheid en Vakmanschap. Ze vonden het leuk om mee te doen aan de oefening en waren verrast door de snelheid van de reddingboot. Ook leden van de jeugdbrandweer, de reddingsbrigade, en de LOTUS, de Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers, deden mee, naast personeel van Defensie en de politie.

9.45 uur
De liaisons, verbindingspersonen, van de KNRM Huizen en Blaricum overleggen druk. De liaison van Huizen zit straks bij het zogeheten CoPI-overleg. CoPI staat voor Commando Plaats Incident. Geregeld overleggen alle liaisons van de hulpdiensten met elkaar om een totaaloverzicht van de gefingeerde ramp te houden en van daaruit de hulpverleners aan te sturen. Dit gebeurt in een kleine brandweercontainer. De liaison van de landmacht vraagt zijn collega of hij de reddingboten weg wil houden uit het duikgebied om te voorkomen dat ze over de duikers heen varen.

9.50 uur
Er staat ook een grote politietruck. Hier hangen grote schermen aan de wand waar de beelden van de politiebus en de helikopter te zien zijn. Het is een soort mobiele meldkamer voor de politie bij deze rampoefening. Alle meldkamers kunnen de beelden zien en de truck wordt ingezet bij grote incidenten of meerdaagse evenementen.

10.15 uur
De oefening zit er grotendeels op. Vanaf het Gooimeer varen nu vele boten de haven in. Een van de boten brengt de burgemeesters van Huizen, Blaricum en Laren mee. Die van Huizen en Blaricum gaan nu nog een zogeheten systeemoefening doen, oftewel droog oefenen met alle stafofficieren hoe zij een dergelijke ramp onder controle kunnen houden. Die van Laren gaat naar de eigen brandweer die vandaag meedoet aan wedstrijden. Ik vraag hem wat hij heeft gezien. Zijn verhaal bevat dingen waar ik niets van afweet. Dan besef ik dat ik alleen vanuit mijn plek op de boot de ramp heb bekeken en dat iedere hulpverlener tijdens deze gefingeerde ramp dit heeft gedaan. Al die brokjes informatie vormen bij elkaar een totaalplaatje. De mensen aan de kant sturen van daaruit iedereen weer aan. Niet eenvoudig, realiseer ik me, maar wel het doel van de oefening: oefenen zodat iedereen is voorbereid op het bieden van hulp bij een echte ramp.

Een Life Combat Saver behandelt slachtoffers op het ponton.
Een drenkeling wordt door de SAR-helikopter omhoog getakeld.
Een van de slachtoffers wordt in een schepbrancard op een reddingsboot getild.
De brandweer is druk bezig de brand te blussen.
Brugdelen worden richting de plek om te duiken geduwd.
In het gewondennest in de haven van Huizen wordt een slachtoffer behandeld.