Afbeelding

Ingrid Helmus-Schaap

Bestuurslid en vrijwilliger Stichting Huizer Botters, 54 jaar, in Huizen sinds 1960

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Zzp'er en bed&breakfast BijMarie en de Huizer Souvenirs HZ12, samen ontwikkeld met Elzemarie Molenaar. We hebben een souvenirlijn opgezet met aardewerk met het thema botters en een textiellijn met de Huizer isabee."

Wat heb je met botters?
"Het erfgoed van ons dorp behouden en heerlijk om mee te varen. Het is een stukje familiegeschiedenis. Overgrootvaders die vissers waren met de botters en overgrootmoeders die werkten in de hangen waar ze het spieten deden."

Favoriete tv-serie?
"Nu 'Hollands Hoop' maar ook 'Penoza'. En ik kijk graag naar documentaires. Ook 'De Hokjesman' vind ik geweldig."

Met wie wil je nog eens spreken?
"Mijn vader (al lang overleden. Ik was 24 en zou hem graag mijn leven van nu willen laten zien. En dat hij zijn kleinkinderen een keer zou kunnen zien. Zowel mijn broer, zus en ik hebben ieder één zoon en die heeft hij nooit gekend."

Als je een dagje de burgemeester van Huizen was, wat zou je doen?
"Zorgen dat de botterwerf beschikbaar is voor de botters en haar vele vrijwilligers. Ook voor het klein onderhoud zou dat fijn zijn en dan kunnen we ook onze gasten ontvangen. En hebben wij als club een onderkomen."

Voor de wind of aan de wind?
"Aan de wind, dat houdt je scherp. Voor de wind is prettig na hard werken."

Naar welk land zou je nog willen?
"Japan. Daar zijn wij een keer geweest en ik vond het een zeer bijzondere ervaring. Ik zou daar graag nog een keer naartoe willen. Ook Nederland vind ik bijzonder mooi en ik kan genieten van het Gooi. Friesland en de Waddeneilanden zijn fantastisch om naartoe gaan. Al dan niet varend."

Wat is je favoriete spreuk?
"De spreuk van William Arthur Ward. 'De pessimist klaagt over de wind, de optimist verwacht dat die draait en de realist stelt de zeilen bij'."