Inwoner moet zelf bijdragen aan veiligheid

HUIZEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft de nieuwe kadernota Integraal Veiligheidsbeleid vastgesteld. Daarin staan de prioriteiten op het gebied van veiligheid. De nota wordt in december voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeente constateert dat haar rol veranderd is en zal onder andere inwoners meer aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid.

De afgelopen jaren heeft de gemeente geïnvesteerd in het betrekken van inwoners, bedrijven, instellingen en veiligheidspartners. De regie lag in het verleden vaak bij de gemeente als het ging om veiligheid. De gemeente constateert dat hier een geleidelijke verschuiving in heeft plaatsgevonden. "Inwoners, bedrijven en instellingen nemen steeds meer zelf het initiatief en nemen verantwoordelijkheid voor de veiligheid in hun omgeving. Daardoor verandert ook onze rol. Wij bieden ondersteuning en brengen inwoners, bedrijven, instellingen en professionals bij elkaar, zodat er een gezamenlijke aanpak komt. Daarnaast worden inwoners meer aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid."

Ambities
De nota 'Huizen: de veilige haven' schetst de kaders voor de ambities

Gerichte aanpak harde kern overlastgevende groepen of personen

op veiligheidsgebied. "De gemeente Huizen werkt systematisch en samenhangend aan het behouden en verbeteren van de sociale veiligheid. De thema's Veilige Omgeving en Maatschappelijke Veiligheid staan daarbij centraal. Aan de kadernota wordt jaarlijks een uitvoeringsprogramma gekoppeld."
Als het gaat om wonen in een veilige omgeving zijn in de nota de volgende prioriteiten vastgesteld:
* Het verminderen van onveiligheidsgevoelens bij inwoners van Huizen
* Veiliger ondernemen in winkelcentra en op het bedrijventerrein
* Het waarborgen van veilig uitgaan en recreëren in Huizen
* Het verminderen van het aantal woninginbraken
* Het verminderen van hinder, veroorzaakt door jeugd in de openbare ruimte.

Maatschappelijke veiligheid
Ook op het gebied van maatschappelijke veiligheid zijn een aantal zaken benoemd die worden aangepakt. Het gaat om:
* De gerichte aanpak van harde kern overlastgevende (jeugd)groepen of personen, zoals veelplegers
* Het bestrijden van georganiseerde criminaliteit door onder meer aanpak drugshandel en hennepkwekerijen
* Het in kaart brengen van, monitoren en actief benaderen van (groepen) personen die vatbaar zijn voor radicalisering.

Om de doelstellingen die in de nota benoemd zijn te behalen, werkt de gemeente nauw samen met haar veiligheidspartners. Daarbij worden duidelijke afspraken gemaakt over de te behalen resultaten. Deze afspraken worden zo veel mogelijk opgenomen in de beleidsplannen van de betrokken veiligheidspartners, aldus de gemeente.