Oscar Bulthuis gooide zijn leven om en werd zelfstandig ondernemer.
Oscar Bulthuis gooide zijn leven om en werd zelfstandig ondernemer. Foto: Geja Lahpor

Oscar Bulthuis: ondernemer, auteur en wereldreiziger

HUIZEN - 'Ondernemen is net reizen' is de titel van het boek waarvan in anderhalf jaar tijd de derde druk onlangs is verschenen. Na het schrijven van dit boek begon auteur en bedrijfseconoom Oscar Bulthuis op 1 november met de StartersAcademie, als aansluiting op zijn boek. En een ander boek van zijn hand is al even populair: 'De 99 leukste 5 minuutjes'. Daar zijn er inmiddels 1.500 van verkocht. Wat is zijn drijfveer?

door Geja Lahpor

Oscar: "In mijn levensverhaal zit een keerpunt. Na mijn studie heb ik een half jaar in Indonesië gezeten waar ik marktonderzoek deed. Daar heb ik veel van geleerd. Terug in Nederland heb ik als marktonderzoeker gewerkt en later in de ICT. Omdat ik graag een wereldreis wilde maken heb ik na een aantal jaren mijn baan opgezegd om over alle zeven continenten van de wereld te reizen. Dat was zeer leerzaam; alleen al in het kader van de verbreding van je horizon op vele terreinen. De initiatieven en uitdagingen, maar ook de risico's en tegenslagen die je tegenkomt maken je ondernemend. Toen ik me dat realiseerde zag ik de connectie en de overeenkomst met het ondernemerschap."
Terug in Nederland stapte Oscar opnieuw in het bedrijfsleven als werknemer. "Kort daarna kwam ik mezelf tegen. Ik ervoer allerlei beperkingen, want ik wilde mijn vleugels uitslaan en ik besefte dat het werk dat ik deed niet mijn droom was voor de toekomst. Ik wilde ontplooiing, vrijheid, voldoening, nieuwe mogelijkheden ontdekken, mijn eigen doelen stellen en onderscheidend zijn. Maar wél op professionele wijze. Een loopbaancoach gaf mij het advies om voor mezelf te beginnen. Toen heb ik het roer omgegooid. Met de wereldreis in mijn herinnering ben ik het boek 'Ondernemen is net reizen' gaan schrijven. Aansluitend ben ik met de StartersAcademie begonnen, een online trainingsprogramma voor startende en bestaande ondernemers. Het is een helder en praktisch kompas voor succesvol ondernemen, bestaande uit 24 modules voor een jaar studie met 24 ondersteunende en inspirerende filmpjes, e-books en een forum. Vanaf volgend jaar wil ik fysieke regiobijeenkomsten organiseren voor trainingen zodat deelnemers elkaar en ook mij persoonlijk kunnen ontmoeten."
Voor alles wat Oscar onderneemt zijn zes stappen essentieel die hij altijd toepast. "Of ik nu een project leid, mensen coach, een bedrijf start of iets anders onderneem: het werkt altijd. De zes stappen van de KOMPAS-methode, een acroniem, geven je structuur en zekerheid om je doel te bepalen en te halen. Deze zes stappen zijn: Koers bepalen, Oriëntatie, Metgezel, Planning, Avontuur en Souvenir. Ik heb het toegelicht en uitgewerkt in mijn boek."

Glimlach
Ondertussen schreef Oscar ook nog 'De 99 leukste 5 minuutjes', met als subtitel 'Begin de dag met een glimlach'. "Mijn doel voor dit initiatief was om zo veel mogelijk lezers de dag met een glimlach te laten beginnen. Het maakt jezelf en de wereld om je heen energieker en mooier. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd", vertelt hij zichtbaar gelukkig.
Uiteindelijk heeft Oscar met de StartersAcademie nog een ander doel voor ogen. "Naast het plan dat ik te zijner tijd nog een vervolgcursus wil opzetten, 'De startfase voorbij', wil ik ook mijn steentje bijdragen aan een betere wereld en daarom ben ik van plan om over een aantal jaren het trainingsprogramma met het boek beschikbaar te stellen aan ontwikkelingslanden en voornamelijk in Spaanstalige landen te introduceren. Ik wil het daarom graag vertalen in het Spaans en het liefst belangeloos introduceren."