Zo'n vijftig belangstellenden waren aanwezig op de avond over de wijzigingen in het Persoonsgebonden Budget.
Zo'n vijftig belangstellenden waren aanwezig op de avond over de wijzigingen in het Persoonsgebonden Budget. Foto: Bob Awick

Nog veel onduidelijkheid over veranderingen zorg

HUIZEN - Houd ik dezelfde zorgverlener in 2015? Hoe moet ik in de toekomst mijn kosten declareren? Wanneer krijg ik nu de informatie waar ik al zo lang op wacht? De gemeente had afgelopen donderdag tijdens een informatieavond over het Persoonsgebonden Budget (PGB), de handen vol aan de vragen van inwoners.

door Floris Hulleman

Ruim vijftig mensen waren afgekomen op de informatieavond van de Sociale Verzekeringsbank en de gemeente. Vanaf 2015 zal het geld niet langer op de rekening gestort worden van de cliënt, maar gaat alles via de Sociale Verzekeringsbank.

Geruststellen
De avond werd geopend door een beleidsmedewerkster van de gemeente, die de inwoners vooral gerust wilde stellen. Zo zal de inwoner 'kunnen rekenen' op de gemeente. Ook komt er een monitor om te controleren of de geboden zorg en service van de gemeente voldoet. "Mensen krijgen altijd een onderzoeksverslag en mensen mogen daar wat van vinden. Is de voorziening goed genoeg? Lijdt het wel tot het gewenste resultaat? Opmerkingen worden meegenomen."

Vragen
De gemeente hamerde erop dat de inwoners genoeg inspraak krijgen en dat er ook echt naar hen geluisterd wordt. Toch waren er veel mensen die nog met vragen zaten of met bepaalde irritaties naar de bijeenkomst waren gekomen. "Heb ik dezelfde zorgverlener voor mijn kinderen in 2015? Dat is op dit moment voor ons nog niet duidelijk", vraagt een mevrouw in de zaal met enige zorg in haar stem. Ze heeft iemand in het gezin met autisme en vertelt dat behoud van dezelfde zorgverlener essentieel is. "Iemand met autisme heeft een vertrouwensband opgebouwd met de zorgverlener en die weet precies wat zo iemand nodig heeft. Hij kan niet zomaar een andere zorgverlener krijgen."

Gevoelig
Uit de informatieavond blijkt dat de decentralisatie van de zorg naar de gemeenten een gevoelig onderwerp is. Voor de gemeenten is het een race tegen de klok. Voor de inwoner is het een wirwar aan nieuwe regels, wisselende organisaties en werkwijzen. Daarbij komt dat het Rijk het voor de gemeenten ook niet makkelijker maakt.

Inwoners krijgen genoeg inspraak en er wordt naar ze geluisterd

Bestanden
Om alle zaken te kunnen regelen hebben de gemeenten bestanden nodig. Vanuit deze zogenoemde cliëntenbestanden kunnen zij vervolgens alle zaken regelen. De gemeenten moeten het echter tot 28 februari 2015 doen met conceptbestanden, pas na die datum worden de definitieve bestanden aangeleverd. De gemeenten werken dus de eerste twee maanden van volgend jaar met bestanden die mogelijk nog moeten worden bijgewerkt of incompleet zijn.

Ongelukkige bijkomstigheid
Volgens een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten zal dit niet voor extreme problemen zorgen, aangezien mensen recht hebben op doorlopende zorg en er ook bij de zorgaanbieders een taak ligt om de inwoners zo goed mogelijk te informeren. Wel is het een ongelukkige bijkomstigheid.

Bijeenkomsten
In december en januari organiseert de gemeente bijeenkomsten waarover betrokken inwoners binnenkort een brief krijgen. Deze bijeenkomsten worden ingericht naar de wensen van de inwoners. Er wordt gekeken welke vragen er nog zijn, waar de inwoners over geïnformeerd willen worden en met welke praktische zaken zij nog hulp nodig hebben.

Wirwar aan nieuwe regels en wisselende organisaties