De kermis komt op de plek waar ook het Oldtimer Festival wordt gehouden: het evenemententerrein bij het Nautisch Kwartier.
De kermis komt op de plek waar ook het Oldtimer Festival wordt gehouden: het evenemententerrein bij het Nautisch Kwartier. Foto: Bob Awick

Kermis naar Nautisch Kwartier

HUIZEN - De gemeente Huizen heeft bekendgemaakt dat de kermis de komende jaren een plek krijgt op het evenemententerrein in het Nautisch Kwartier. Diverse ondernemers hebben hier verontrust op gereageerd, onder andere via sociale media. Het CDA heeft daarom ook vragen gesteld over deze keuze.

"Op het evenemententerrein in het Nautisch Havenkwartier is de kermis geen probleem. Bovendien is die locatie ingericht met voorzieningen als stroom en water. Volgens de Oranjestichting kunnen de Oranjefestiviteiten eveneens prima plaatsvinden in het Nautisch Havenkwartier. Dat zorgt voor een win-winsituatie voor iedereen: bezoeker, Oranjestichting en kermisexploitant", laat de gemeente weten.

Naarderstraat
De kermis zou ook onder strikte voorwaarden op de Naarderstraat plaats kunnen vinden, blijkt uit een advies van brandweer en politie. Kermisexploitanten en gemeente zijn het erover eens dat een kermis op deze locatie niet gaat passen. De attracties zijn daar te groot voor. De locatie in het Nautisch Kwartier is volgens de gemeente een plek die duurzaam is. "Bezoekers van de festiviteiten kunnen gemakkelijk van het een naar het ander lopen, zodat de Oranjefestiviteiten en de kermis elkaar versterken."
Han Landman, eigenaar van een schoenenwinkel in het Hart van Huizen, uitte zijn ongenoegen over deze locatie op Twitter. Hij vroeg zich af of wellicht de winkels ook naar deze locatie konden worden verplaatst. Daarnaast laat het CDA weten dat zij ook diverse reacties van verontruste ondernemers heeft gekregen en heeft daarom een aantal vragen gesteld.

Oranjefestiviteiten
De partij vraagt zich af of zij nu mag concluderen dat de Oranjefestiviteiten ook worden verplaatst naar het Nautisch Havenkwartier en wil graag van het college een toelichting op het besluit om deze te verplaatsen. Daarnaast wil het CDA weten wat de reacties zijn van de Huizer ondernemers, zowel in het Oude Dorp als op Plein 2000, ten aanzien van deze nieuwe ontwikkelingen van de activiteiten op Koningsdag. Als laatste wil de partij weten hoe het besluit past in het beleid van het coalitieprogramma waarin staat dat er gewerkt wordt aan verlevendiging van het centrum.