Excelsior repeteert wekelijks voor de Paulus-uitvoering.
Excelsior repeteert wekelijks voor de Paulus-uitvoering. Foto: Eduard Rebel

Oratoriumkoor 'Excelsior' zingend op weg naar 100 jaar

HUIZEN - Oratoriumkoor Excelsior uit Huizen bestaat 95 jaar. Dit vieren ze op zaterdag 29 november met de uitvoering van het stuk 'Paulus' van Mendelssohn. Voor deze gelegenheid is het koor aangevuld met COV Amicitia uit Uithoorn en een symfonieorkest, het Promenade Orkest.

door Marie Tromp

Ooit, in 1919, is het koor begonnen als Christelijk Gemengde Zangvereniging Excelsior. In de eerste 40 jaar zong het koor een gemengd repertoire en deed het mee aan menig concours en korenfestival. Later groeide de belangstelling voor de uitvoering van klassieke werken waaronder grote avondvullende oratoria. Na ongeveer 40 jaar is de naam aangepast tot Christelijke Oratoriumvereniging Excelsior. Inmiddels wordt er een maal per jaar een groot stuk voor koor en orkest opgevoerd, hiervoor wordt wekelijks gerepeteerd.

Amateurs met ambitie
Excelsior bestaat uit amateurs met ambitie, zoals voorzitter Eduard Rebel het noemt. "Je hoeft bij ons niet per se noten te kunnen lezen, als je stem maar past bij de rest en je kunt zingen."

Religieuze opera
Niet iedereen is bekend met oratoriummuziek, hij legt het graag nog eens uit: "Het is een soort religieuze opera; we zingen een verhaal, gebaseerd op bijbelse verhalen. De muziek is al eeuwenoud, de meeste dateren uit de barok, en wordt gekenmerkt door veel meerstemmige stukken. Tijdens onze repetities worden we begeleid door een piano. Bij het jubileumconcert pakken we flink uit, dan spelen we het samen met een symfonieorkest. Alles, van viool en pauk tot piccolo, doet mee. Dat is machtig om te horen. Het is voor ons koor ook spannend, want we spelen zaterdag voor het eerst met het volledige, samengestelde koor, het orkest en de solisten. Dan staan er 120 koorleden en 32 orkestleden op het podium. En 3 solisten. Zaterdagmiddag hebben we de generale repetitie, dan komt alles voor het eerst bij elkaar. We repeteren het hele jaar en werken toe naar deze uitvoering. Het koor is voor veel leden een stuk van hun leven; er zijn leden die al 40 of zelfs 60 jaar lid zijn. Samen zingen schept een band."

Vochtige ogen
Eduard is niet alleen voorzitter, hij is ook een liefhebber van de oratoriummuziek. "Het is prachtige muziek, mijn favoriete stuk zit in het eerste deel, voor de pauze. Ik zing zelf niet mee aan dit deel, de sopraansolist zingt 'Jerusalem'. Ik kan daar zo van genieten, het is dat ik me moet concentreren op mijn zangpartij, maar als toehoorder zou ik zelfs vochtige ogen kunnen krijgen, zo harmonieus passen de stemmen en de muziek bij elkaar."

'Het koor is voor veel leden een stuk van
hun leven'

Ambiance en akoestiek
Normaal zingt Excelsior in de Zenderkerk waar ze ook repeteren. Speciaal voor het 95-jarig jubileum wijken ze uit naar de Grote Kerk in Naarden. Voorzitter Rebel: "Dat is prachtig, daar hoort deze muziek thuis. De kerk biedt een prachtige ambiance, de akoestiek tussen de oude muren is geweldig.

Mooie opstap
Hij vertelt enthousiast verder: "De Grote Kerk staat vooral bekend om de Matthäus Passion, die altijd rond de paastijd wordt uitgevoerd. Voor wie er nog nooit heen durfde is ons stuk een mooie opstap. Wij bieden ook een avondvullend programma, maar een veel vrolijker verhaal. Je komt er blij vandaan, het is niet zo zwaar als de Matthäus. In het programmaboekje staat de vertaling van de tekst, we zingen namelijk in het Duits. Het stuk is zo beter te volgen."

Profs
Dirigent Toon de Graaf leidt ook een ander koor. Dit koor repeteert de Paulus apart om uiteindelijk tijdens het optreden samen tot één koor gesmeed te worden. De solisten en het orkest zijn profs; de amateurs van de twee koren vinden het geweldig om met deze bevlogen muzikanten te kunnen samen spelen.

Toekomst
Over de toekomst maakt Eduard zich geen zorgen: "De uitvoering van Paulus is ons eigen feestje waar we elke liefhebber van oratoriummuziek in laten meedelen."
Hij meldt dat het bestuur al vooruit kijkt. "Komend jaar staat de Messiah van Händel op het programma. En we zijn al bezig met ons eeuwfeest. Honderd jaar, dat is pas een reden voor een feest. En met zo veel bevlogen en enthousiaste zangers gaan we dat zeker halen!"

In de beginjaren droegen veel dames de Huizer dracht.  (Archieffoto Excelsior)
Uit het archief van Excelsior, de foto is uit 1969.