De watergangen bij de Wimpel en Kompas zijn al aangepakt.
De watergangen bij de Wimpel en Kompas zijn al aangepakt. Foto: Gemeente Huizen

Water belangrijk in vernieuwd Stadspark

HUIZEN - De gemeente is begin november begonnen met het opwaarderen van het Stadspark. Dit park ligt ruim gezegd langs 't Merk, tussen de Randweg en de Huizermaatweg. "In totaal beslaat het zo'n 46 hectare", zegt Noortje Voulon, werkvoorbereider en projectcoƶrdinator. "Dat is best een flink stuk en het duurt dan ook even voordat we helemaal klaar zijn."

door Carin van den Berg

Al in 2012 hebben landschapsarchitecten een visie voor het park gemaakt. Belangrijke zaken die naar voren kwamen waren de doorzichten in het park, het groen en het water. Dat laatste wordt belangrijker in het park. Niet alleen omdat het mooi is, maar ook om ervoor te kunnen zorgen dat er genoeg plek is voor regenwater bij hevige buien. Daarnaast komt er meer ruimte voor kindervertier, zoals een waterspeelplaats en een sleetjesheuvel.
"In het Stadspark komt kwelwater naar boven. Dat komt niet vaak voor." De watergang vanuit de wijk bij de Wimpel richting het oorlogsmonument is inmiddels gedempt. De andere watergangen zijn juist verbreed en hebben andere oevers gekregen. "De oevers lopen nu geleidelijker af, zodat het er natuurlijk uitziet. Voor nu laten we opkomen wat er gaat groeien. Eventueel kunnen we later nog planten inzaaien. Bij de steile oevers groeide heel makkelijk riet en dat ontnam juist het zicht. Er is 2.000 kubieke meter water bijgekomen. De omwonenden kijken al uit naar een koude winter, zodat ze kunnen schaatsen." Voulon laat weten dat mensen bij de werkzaamheden hun zorgen hebben uitgesproken over het monument. "Dat wordt netjes ontzien."

Waterspeelplaats
Op dit moment wordt een duiker aangelegd tussen een kwelvijver en de watergangen, zodat de waterkwaliteit beter wordt. "We willen nog voor de zomer van volgend jaar een waterspeelplaats aanleggen in de buurt van de ingang van het Want. Daarvoor moet de kwaliteit wel goed zijn. Deze kwaliteit gaan we dan ook in de gaten houden, zodat kinderen er veilig kunnen spelen."
De grond die uit de watergangen werd gehaald, is gebruikt om de uitkijkheuvel zo aan te passen dat er een prachtige sleetjesheuvel is ontstaan. "Bewust hebben we deze heuvel zo gemaak, dat kinderen niet richting het water sleeƫn, waar dan geschaatst kan worden, maar de andere kant op. Een graafmachine heeft ook weer happen zand uit de heuvel gehaald. Daar ontstaan dan een soort zitkuilen waar je straks lekker in het gras kunt zitten."

Nieuwe bruggen
Er wordt voorlopig nog wel even gewerkt in het park. Nu met name aan de zuidkant, bij de Randweg. "De nieuwe bruggen richting de wijk bij de Wimpel en het Kompas worden in december en januari aangelegd. Later worden de paden in het park aangepakt. Eerst de slechtste paden zodat mensen met een rolstoel of een rollater er weer overheen kunnen." Ook al is er vanuit de gemeentezijde een plan voor de inrichting, lang niet alles is bepaald. "Bij de watergang die gedempt was, lag ook een gemaaide grasvlakte om te voetballen. Die gaan we verplaatsen richting de Gooilandweg. Ook de speeltuin in het park daar in de buurt wordt verplaatst. De inwoners kunnen daar op een later tijdstip over meepraten." Wel al bekend is dat er bij de kinderboerderij een ooievaarsnest komt. "De vergunningen zijn aangevraagd en ergens in het voorjaar gaan we hem plaatsen." Bij de kinderboerderij werd al eerder de speelplaats vergroot en ook de tennisbanen kregen al een opknapbeurt. "De kinderboerderij wordt pas op een later tijdstip aangepakt. Daarvoor gaat de gemeente nu plannen maken. Dat staat helemaal los van de werkzaamheden van nu."

Ook de noordzijde van het park, tussen Gemeenlandslaan en Huizermaatweg, wordt aangepakt, maar dan pas volgend jaar. Hier wordt een vlonderpad aangelegd met een vissteiger en een fontein.