Wethouder Marlous Verbeek ontstak de verlichting van de botters. Volgens haar is zo'n mooi plaatje ook van toeristische waarde.
Wethouder Marlous Verbeek ontstak de verlichting van de botters. Volgens haar is zo'n mooi plaatje ook van toeristische waarde. Foto: Bob Awick

Meer toeristen trekken met riviercruises

HUIZEN - Wethouder Marlous Verbeek liet tijdens de botterborrel van de Stichting Huizer Botters weten dat zij graag meer toeristen naar Huizen wil trekken. "We willen ons daarbij bijvoorbeeld gaan richten op riviercruises. Boten als de Henry Dunant van 80 tot 110 meter die dan bij ons aanleggen en waarvoor we een trip van een halve of hele dag kunnen organiseren."

door Carin van den Berg

Het praatje dat de wethouder hield, stond geheel in het teken van toerisme. Huizen doet volgens haar al veel aan toerisme. "We plaatsen advertenties, maken brochures en hebben een website. Ook hebben we het programma Bommetje! binnengehaald, dat vanaf het voorjaar op NPO3 te zien is met hele mooie plaatjes van Huizen." De aanwezigen konden dat beamen na het tonen van de zeer exclusieve trailer van het programma. Aan het gelach te horen, viel het programma ook in de smaak.
"Er zijn ook nieuwe ontwikkelingen. Zo is de regio Gooi en Vechtstreek gaan samenwerken met de metropoolregio onder het motto 'Amsterdam bezoeken, Holland zien'. Onze regio is 'The Garden of Amsterdam' met zijn natuur, forten, kastelen en watersportmogelijkheden. Huizen profiteert daar graag van door meer toeristen te verleiden hierheen te komen, bijvoorbeeld met een riviercruise. Amsterdam kan de vraag niet meer aan en het is een groeimarkt. Ook Enkhuizen en Den Helder richten zich hierop. We zullen in 2016, 2017 zien of dit resultaten oplevert." De wethouder memoreerde in haar speech ook nog even aan de komst van de Floriade in 2022 naar Almere, wat ook in Huizen wordt gezien als mogelijkheid om de gemeente op de kaart te zetten.

Toeristische gids
Als laatste bleek Verbeek nog een primeur in petto te hebben. Vers van de pers overhandigde zij het eerste exemplaar van een toeristische gids met wandelingen en fietstochten in en om Huizen aan voorzitter Johan Westland van de Stichting Huizer Botters. Hierin staat bovendien nog wat algemene informatie over Huizen, de VVV en het Huizer Museum.

Droom
Westland sprak ook de aanwezigen toe, waaronder sponsors en vrijwilligers. Hij uitte zijn zorgen over twee zaken. De schimmel die de HZ 108, de Janus Kok, in zijn greep heeft en het uitblijven van een vaste locatie. "De schimmel blijkt erger te zijn dan we dachten. Hij kan zo overslaan op de boten ernaast. Het is net zo besmettelijk als de vogelgriep. Dat betekent voor ons dat we meer kosten moeten maken dan gedacht." Het goede nieuws is dat dit geld gelukkig wel in kas zit. "Dat is echter geld dat we gereserveerd hebben voor de eventuele aankoop van de botterwerf", meldt hij achteraf desgevraagd.
Het is een grote droom van Westland om de huidige botterwerf als locatie te kunnen gebruiken. "We kunnen er nu maar veertien dagen gebruik van maken. Westland: "We zouden schepen kunnen repareren, maar ook een educatief centrum kunnen vestigen. Of zelf nog een botter bouwen, als leerwerkproject bijvoorbeeld. Bovendien verdienen de 128 vrijwilligers ook een eigen plek. Ik ben er van overtuigd dat we nog meer vrijwilligers aan ons kunnen binden als we een eigen locatie hebben zoals de botterwerf. Vooral mensen die hun handjes gebruiken en regelmatig aan de boten kunnen werken."
De wens van de locatie is ook al bij de gemeente bekend. Wethouder Marlous Verbeek wil zich hier ook graag voor inzetten. "Maar daarvoor moeten eerst de financiƫn geregeld worden en de raad zal zich er ook over moeten uitspreken."