Sonja Buursema kreeg de passie voor het beheer van de kinderboerderij van haar moeder, die vroeger de beheerder was.
Sonja Buursema kreeg de passie voor het beheer van de kinderboerderij van haar moeder, die vroeger de beheerder was. Foto: Geja Lahpor

Veel te beleven en zien op kinderboerderij De Warande

HUIZEN - Kinderboerderij De Warande krijgt volgend jaar een uitbreiding en innovatie. De plannen daarvoor worden nu gemaakt. Wat kunnen we er eigenlijk allemaal doen en beleven? Het is meer dan alleen maar naar dieren kijken en ze aaien.

door Geja Lahpor

In het mooie Stadspark, aan de rand van Blaricum, heeft kinderboerderij De Warande al 30 jaar een unieke plek. Een grote weide, een eendenvijver, een binnenverblijf voor de dieren, een speeltuin en een Natuur en Milieu Educatiecentrum zijn er te vinden. Ook consumpties zijn verkrijgbaar. Het is de plek waar ouders en grootouders met hun kinderen en kleinkinderen graag komen om recreatief te ontspannen en te leren.
"Doen, ervaren en beleven: spelenderwijs kunnen kinderen hier veel leren over de natuur en over de dieren", vertelt Sonja Buursema, de beheerder. "Buiten kunnen ze de dieren zien en vasthouden. Binnen kan geknutseld worden met natuurlijke materialen of ze kunnen bijvoorbeeld luisteren naar een educatieve les over de ontwikkeling van rups tot vlinder. Scholen kunnen hier ook een les krijgen over duurzame energie." Al net zo lang als de kinderboerderij bestaat, is Sonja hierbij betrokken. "Als klein meisje kwam ik vaak op de kinderboerderij omdat mijn moeder vrijwilligster was. Later is zij de beheerder geworden en door haar passie ben ik daarvoor een opleiding gaan volgen. Inmiddels heb ik het van haar overgenomen, hoewel mijn moeder er nog steeds graag bij betrokken is."
Op de kinderboerderij zijn dieren van Nederlandse en oud-Hollandse rassen. De varkens Mini en Maxi, de Lakenvelder koeien Doortje en Klaartje, de geiten en schapen, de paarden en de shetlandpony lopen allemaal in de weide. Daarnaast zijn er ook nog pauwen, vogels, konijnen, kippen, duiven, kalkoenen en cavia's in de buitenverblijven die ook leven in de brouwerij brengen, samen met de eenden en ganzen in de vijver.
De kinderboerderij heeft drie vaste medewerksters en een aantal vrijwilligers. Ramona is een van de vaste medewerksters: "Samen met Sonja en waarnemend beheerder Wietske vormen wij het vaste team, maar we hebben hulp van veel vrijwilligers zoals scholieren of kinderen met een rugzakje. Kinderen en volwassenen met een beperking kunnen onder begeleiding op de kinderboederij werken als hulpboer of -boerin. Persoonlijk vind ik het erg leuk om dit werk te doen; het is mijn passie en mijn tweede thuis. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat mijn hobby mijn werk is."

Kinderfeestjes
Sonja: "We hebben onze jaarlijks terugkerende evenementen zoals met Pasen, Sinterklaas en kerst, maar ook vaste activiteiten als dierendag en het schaapscheerdersfeest. Kinderfeestjes zijn populair bij de kinderboerderij. "Kinderen kunnen tegen een vergoeding hun verjaardagsfeestje hier vieren. Ze krijgen een rondleiding, er is een knuffelhoek, ze kunnen vogeltjes met echte veertjes maken, schaapjes met echte wol of egeltjes met prikstokjes, de dieren helpen verzorgen én ze krijgen een ritje op de pony." Voor scholen is er een lesprogramma. Ze krijgen een leskoffer mee en kunnen een workshop in de klas krijgen. "Stichting De Kinderboederij wordt gedeeltelijk gesubsidieerd door de gemeente, maar er zijn ook sponsors en wij genereren zelf inkomsten met de kinderfeestjes en consumpties. Af en toe hebben we afgestane dieren te koop. In de vakantie kunnen mensen hun konijnen en cavia's tegen een kleine vergoeding bij ons laten logeren. Ook verkopen we scharreleieren en potjes honing van de bijenschans."