Mensen laten hun poepzakjes nu achter op de gesloten prullenbak.
Mensen laten hun poepzakjes nu achter op de gesloten prullenbak. Foto: Bob Awick

Prullenbakken dicht na vuurwerkvernielingen

Geen vuuwerkvrije zones, wel meldpunt van Ruben Woudsma

HUIZEN - De gemeente Huizen heeft vorige week naar aanleiding van het vernielen van zes prullenbakken besloten om de prullenbakken langs het strand en in de parken alvast af te sluiten. Toch lijkt vuurwerk in Huizen nog geen echt probeem te zijn. Er is geen roep om vuurwerkvrije zones, wel heeft raadslid Ruben Woudsma zijn vuurwerkmeldpunt nieuw leven ingeblazen.

"Toen ik het vuurwerkmeldpunt twee jaar geleden opende was er ook al veel overlast van vuurwerk. Prullenbakken die vernield waren en mensen met honden die overlast ervoeren. Toen was ik nog geen raadslid, maar lijstopvolger. Ik heb in die twee jaar vier klachten via mijn website www.rubenwoudsma.nl gehad en één mondeling. Ik heb deze allemaal afgehandeld", meldt Woudsma bij radio 6FM.

Op dit moment heeft hij er al weer vijf binnengekregen. "Ik meld ze allemaal af bij de mensen die ze aanmelden. Ik heb de grens voor mezelf gesteld op twintig meldingen om er iets mee te gaan doen en ze aan te bieden aan de burgemeester. Het is zijn portefeuille." Woudsma geeft aan dat mensen ook op andere plekken een melding kunnen doen. "Bijvoorbeeld via 0900-8844 bij de politie of bij de gemeente. Vaak hoor ik dat mensen dan geen terugkoppeling krijgen. Mijn vuurwerkmeldpunt is toch laagdrempeliger. Ze kunnen het melden op de website via het contactformulier, maar ze mogen me ook mailen of bellen. Die gegevens staan ook op de website."

Vuurwerkvrije zones
Het Huizer raadslid ziet vooralsnog niets in vuurwerkvrije zones. "Ik kan de aanleiding voor Hilversum voor een vuurwerkvrije zone wel begrijpen. Ze hebben daar twee jaar geleden een grote explosie gehad in het centrum. Zelf zie ik het niet zitten, vooral het handhaven, daar heb ik grote vraagtekens bij. Ik geloof dat het minimaal 20.000 euro gaat kosten. Ik ben benieuwd hoe dat zal lopen. Hilversum heeft wel een compact centrum. Misschien kun je daar makkelijk een cordon sanitaire omheen leggen. Ik denk dat er nog wel meer geld bij komt kijken."

Burgemeester Fons Hertog gaf bij een ander item op radio 6FM ook al aan dat hij vuurwerkvrije zones nog niet direct ziet komen in Huizen. "Ik vind het wel de moeite waard om er over na te denken, maar waar zou je dat in Huizen moeten doen. Het Oude Raadhuisplein, de Graaf Wichman misschien? Ik kan nog niet zo direct een punt verzinnen waar dat zin heeft en bovendien, het kabinet heeft daar nog geen maatregelen voor genomen."

Poepzakjes
Het nu al afsluiten van prullenbakken op plaatsen waar vernielers sneller toeslaan is voorlopig de enige maatregel die de gemeente neemt tegen de vuurwerkoverlast.

Mensen die de poep van hun honden netjes opruimen, laten nu creatief hun zakjes achter op de prullenbak. De gemeente vraagt mensen om deze tijdelijk mee naar huis te nemen en daar weg te geven en zal één keer per week langs de afgesloten bakken gaan om zakjes die toch achtergelaten zijn op te ruimen.