Het promotieteam van de GAD vertelt bezoekers van de glasbak over de nieuwe regels: jong geleerd is oud gedaan.
Het promotieteam van de GAD vertelt bezoekers van de glasbak over de nieuwe regels: jong geleerd is oud gedaan. Foto: Bob Awick

Nieuwe regels voor glasinzameling

HUIZEN - 'Ik kan me voorstellen dat er wel eens glas in de grijze bak verdwijnt', zegt wethouder Gerrit Pas op radio 6FM. Hij stond vorige week zaterdag samen met een promotieteam van de GAD, de afvalinzamelaar in deze regio, bij winkelcentrum Holleblok in het kader van de nieuwe campagne 'Glas in 't bakkie'.

"Ik sta zelf altijd de potjes om te spoelen en haal de deksels eraf, maar dat kan nog wel eens kleverig zijn. Dat wordt nu gemakkelijker gemaakt. Het mag nu met deksel en al in de glasbak." De wethouder gaat in gesprek met de bezoekers en is nieuwsgierig of mensen nog wel eens wat in de grijze bak gooien. Maar het mag ook over andere zaken gaan. "Ik word veel aangesproken over dingen die de mensen bezighouden, zoals het groenonderhoud, de hekjes naast het groen en de doorgangen. Dat moeten ze vooral ook doen. Ik sta hier nu toch."

Gemakkelijker
De nieuwe campagne Glas in 't bakkie is gericht op de nieuwe, makkelijker manier van glas scheiden. Terwijl vroeger het glas eerst schoongemaakt moest worden, mogen nu de restjes aan het glas blijven zitten. Ook de dop en deksel kunnen mee de glasbak in. Recyclingbedrijven kunnen dit door nieuwe technieken goed sorteren. Dat is een stuk hygiƫnischer in huis en gemakkelijker. Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat mensen glas eerder naar de glasbak brengen als ze daar weinig moeite voor hoeven doen. De pindakaaspot die bijna leeg is kan dus nu zo in de glasbak worden gegooid. "Het glas komt in de fabriek op een sorteerband en dan kunnen de deksels er tegenwoordig heel makkelijk uit worden gehaald. Daar is een heel proces voor. Ook kan het glas tegenwoordig goed schoongemaakt worden", vertelt Barbara van Gelder van de GAD. "Kurk mag niet. Dat kan er in het sorteerproces niet uitgehaald worden, maar deksels dus wel."

Goed doen
Van Gelder zegt dat we het al goed doen in de regio. "Landelijk wordt 80 procent van het gebruikte glas ingezameld. Het streven is om dit naar 90 procent te brengen. Wij zitten al op ruim 80 procent en we willen dit ook naar de 90 procent brengen en het liefst naar totaal hergebruik, want van oud glas wordt weer nieuw glas gemaakt."