Er wordt weer hard gewerkt aan de kerststal door de vrijwilligers.
Er wordt weer hard gewerkt aan de kerststal door de vrijwilligers. Foto: Bob Awick

'Er komen zelfs mensen uit Eindhoven kijken'

HUIZEN - De jaarlijks terugkerende kerststal aan de Kombuis in Huizen wordt aanstaande zaterdag officieel geopend. Afgelopen weekend was een groep van zeven vrijwilligers druk bezig met de realisatie van de stal, die jaarlijks veel bekijks trekt. Volgens initiatiefnemer Paul Schiffers komen mensen van heinde en ver. "Vorig jaar zijn er zelf mensen uit Eindhoven deze kant op gekomen."

door Floris Hulleman

Er wordt hard gewerkt zaterdag. Een mannetje of zeven is bezig met het opzetten van de kerststal. Het veldje waar hij op staat is in de handen van de bewoners. Ze dragen zelf de verantwoordelijkheid voor het onderhoud en wat ermee gebeurt. Een man stapt net van de ladder af als ik hem aanspreek. Hij is druk bezig met het plaatsen van de kerstster in de top van de vijf meter hoge boom. Als ik vraag naar Schiffers, blijkt hij zelf ook op zoek naar hem te zijn: de kerstster werkt namelijk maar aan één kant. Hij heeft een slangetje nodig om de ster weer te laten werken. Na enige minuten rondkijken en wachten gaat rechts van het veldje een voordeur open. "Daar zul je hem hebben", zegt de man. "Ik vraag hem eerst even over dat slangetje, dan mag jij hem hebben."

Rondleiding
Na een kort gesprek komt Schiffers aanlopen en start meteen met de rondleiding. Hij wijst al snel op de perkjes die rondom het veldje zijn aangelegd. "Er zaten eerst struiken met prikkels in dit perkje en daar waaide altijd het papier in. Niemand haalde dat eruit. Toen heb ik gevraagd of we dat konden weghalen en zelf er iets van konden maken. Toen er op een gegeven moment een nieuwe rotonde werd aangelegd in Huizen, heb ik gevraagd of we die stenen mochten hebben. Toen hebben we gezamenlijk dat plein erin gemaakt. Zo creëer je binding met elkaar."

Paul Schiffers is al negentien jaar verantwoordelijk voor de kerststal en ook al wordt hij een dagje ouder, hij blijft de kar jaar na jaar trekken. De kerststal, die nu door mensen van heinde en ver wordt bezocht, begon voor Schiffers een jaar of dertig geleden met een kerstboom. "Ik woon hier nu 43 jaar. Lange tijd had ik nog nooit iemand een hand gegeven, dat is achterlijk. Ik heb toen van eigen geld een kerstboom gekocht. Daarna heb ik bij wat buren aangebeld om te helpen met het opzetten. Toen zeiden ze het jaar daarop: waarom doen we niet samen een boom. Ik ben toen langs de buren gegaan en heb bij iedereen twintig gulden opgehaald en hebben we er eentje gekocht. Dit was rond '95."
Langzaam maar zeker groeide het steeds verder uit. De kleine stal die er jaarlijks rond kerst bijgebouwd werd, werd steeds groter. En ondanks het feit dat de stal in 2003 afbrandde door een verdwaalde vuurpijl, blijft het een jaarlijkse traditie voor de buurt. "Dankzij een bijdrage van de Rabobank en de Kringloopwinkel kunnen wij nieuwe materialen aanschaffen. De kerststal wordt elk jaar massaal bezocht door scholen, bejaardentehuizen en gezinnen met kleine kinderen. Zelfs de hardloopvereniging verlegt de route om hier langs te komen."