Sterre (links) en Malou poseren in een lokaal van Laar en Berg, waar ze op school zitten.
Sterre (links) en Malou poseren in een lokaal van Laar en Berg, waar ze op school zitten. Foto: Marie Tromp

Malou en Sterre bakken oliebollen voor 22Q11DS

HUIZEN/EEMNES - Het klinkt als een wachtwoord, 22Q11DS. Sterre van der Hulst uit Huizen en Malou Wayper uit Eemnes weten wat het betekent. Het is de afkorting van een vrij onbekend syndroom. Sterre weet er alles van, haar 6 jaar oude broertje Ravi heeft dit syndroom. Om meer bekendheid te geven aan 22Q11DS bakken ze oliebollen. De opbrengst is voor onderzoek en om meer bekendheid te geven aan de Stichting Steun 22Q11.

door Marie Tromp

De meiden zitten in de eerste klas van het tweetalig college Laar en Berg in Laren. Elk jaar doen de leerlingen iets dat 'Community and Service' wordt genoemd. Ze moeten zich belangeloos inzetten voor mensen, de natuur of dieren en zo een verschil maken.

Oliebollen bakken
Malou vertelt hierover: "We hadden ook gewoon iets kunnen doen bij de dierenarts of het bos opruimen. We kozen ergens anders voor. Het broertje van Sterre moet binnenkort weer geopereerd worden. Dat zou in de kerstvakantie zijn. Dat vonden we niet leuk dat hij juist dan in het ziekenhuis zou zijn. We bedachten om oliebollen te bakken en die uit te delen in het ziekenhuis, aan Ravi en andere patiënten. Dat mocht niet." Sterre vult aan: "Toen bedachten we dat we wél oliebollen konden gaan bakken, maar dat we ze gaan verkopen en de opbrengst schenken we aan de stichting die onderzoek doet naar 22Q11DS." Sterre en Malou kennen elkaar pas sinds het begin van dit schooljaar, het lijkt alsof ze elkaar al jaren kennen. Ze weten precies wat de ander wil zeggen.

VCF syndroom
Sterre weet veel over de aandoening die haar broertje heeft. Zonder te haperen lepelt ze de naam op: "Het heet ook wel VCF-syndroom, hij is ermee geboren. Het staat voor velo-cardio-faciaal-syndroom, dat betekent moeite met praten, hij heeft een zacht gehemelte (velo), aangeboren hartafwijkingen (cardio) en een herkenbaar uiterlijk (faciaal). Binnen het syndroom zijn 195 afwijkingen die je kunt hebben. Soms wordt het pas ontdekt als mensen volwassen zijn en al jaren allerlei klachten hebben." Bij Sterres broertje werd het eerder ontdekt: "Mijn broertje is geboren met een extra pink en een hartruisje. Omdat hij best vaak ziek is, hebben ze genetisch onderzoek gedaan en zo kwamen ze er achter wat hij heeft. Binnenkort wordt hij weer geopereerd aan zijn gehemelte. Je kunt hem lastig verstaan, hij praat nasaal. Verder is hij net zo vervelend en lief als elk ander broertje."

Facebookevenement
De meiden hebben het professioneel aangepakt. Via het Facebookevenement 'Malou en Sterre bakken oliebollen voor 22q11' kun je oliebollen bestellen. Ze bakken ze vers op 31 december en je kunt ze ophalen bij de oma van Sterre aan de Meentweg 44 in Huizen. Via haar telefoon houdt Sterre de bestellingen bij. Malou woont in Eemnes en heeft al bedacht dat zij de Eemnesser bestellingen thuis aflevert. "Bij mijn oma, Mary Faber Totaalkosmetiek in Blaricum, ligt ook een bestellijst. En een fooienpot, voor als je geen oliebollen lust maar wel het onderzoek naar 22QS11 wilt steunen." De prijs van een bol is 60 eurocent. Tien bollen kosten 5 euro. "We hebben eerst de prijs uitgezocht. Iedereen die ervan hoort wil ons helpen, dat is superleuk! We hebben al olie gekregen van een speciaalzaak in de Kostmand en pakken mix van de Albert Heijn aan de Lindenlaan." Ze zijn niet bang dat er te veel bestellingen komen. Als Malou even twijfelt, neemt Sterre het resoluut over "Dan vraag je jouw broer, die wil ook wel helpen en dan lenen we er nog een frituurpan bij."

'We hadden ook gewoon iets kunnen doen
bij de dierenarts'