Een portret van D.H. Lawrence.
Een portret van D.H. Lawrence. Foto: National Portret Gallery

Poëzievertaalwedstrijd gedicht D.H. Lawrence

HUIZEN – De Poëzie Avond vindt dit jaar op woensdag 28 januari plaats in theater De Boerderij. Dat gebeurt aan de vooravond van de Nationale Gedichtenweek Nederland/Vlaanderen. Elk jaar wordt hieraan ook een poëzievertaalwedstrijd gekoppeld, die georganiseerd wordt door Thom Schuitemaker van de Bibliotheek Huizen Laren Blaricum. De avond zal deze keer worden gepresenteerd door Maartje van Weegen.

De Poëzie Avond is een gezamenlijke productie van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen en de Bibliotheek. De werkgroep Kunstcafé van de stichting stelt het programma samen. Het thema is ditmaal 'Met zingen is de liefde begonnen'.

Niet eenvoudig
Volgens Thom Schuitemaker was het nog niet zo eenvoudig om een geschikt te vertalen gedicht te vinden: pittig om te vertalen, maar ook weer niet té moeilijk, niet te kort, niet te lang, mét een rijmschema en van een bekende poëet met een belangwekkende biografie, waarvan het te kiezen gedicht representatief is voor zijn oeuvre en de tijd waarin het geschreven en gepubliceerd werd.
De keuze viel na lang wikken en wegen op 'Song' van een van de belangrijkste Engelse schrijvers van de 20ste eeuw, D.H. Lawrence. Daaraan krijgen de deelnemende vertalers nog een hele kluif. Voor het begrijpen en appreciëren van de gedichten van D.H. Lawrence is enige kennis nodig van zijn andere werk, ideeën en opvattingen. In die zin staat geen van zijn gedichten los van zijn andere gedichten en zeker ook niet van zijn prozawerk, zo meldt de bibliotheek.
Deelnemers kunnen tot 17 januari hun vertaling inzenden. Zie ook www.bibliotheekhlb.nl.