Het Huizer echtpaar bestudeert de informatie over het pgb.
Het Huizer echtpaar bestudeert de informatie over het pgb.

'In hoeverre zijn we in beeld?'

Per 1 januari van 2015 wordt de zorg gedecentraliseerd in ons land. De gemeenten in Nederland krijgen dan de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een grote en ingrijpende verandering voor de gemeenten en de inwoners die aanspraak maken op deze zorg. Ook de gemeente Huizen krijg er dus in het nieuwe jaar veel nieuwe taken bij. Het HuizerNieuws kijkt nu en straks in drie huishoudens mee hoe dit proces verloopt. Vandaag deel 1.

door Floris Hulleman

HUIZEN - Richard en Wilma de Jong uit Huizen hebben twee jongens van rond de twintig jaar. Beide jongens zijn autistisch en hebben daarvoor ook de nodige zorg. Deze zorg krijgen ze via een persoongebonden budget (pgb). Dit pgb is een geldbedrag waarmee iemand benodigde zorg, begeleiding of hulp kan 'inkopen.' De budgethouder of diens vertegenwoordiger kan zelf de hulpverleners en begeleiders uitkiezen en dus zelf beslissen waaraan het geld besteed wordt.

"Waar we aanspraak op maken is een financiële aanvulling voor wat ze in de praktijk minder kunnen", aldus De Jong. Een praktijkvoorbeeld van hoe de jongens anders kunnen reageren op situaties, heeft de vader snel gevonden. "De jongste was onderweg en stopte bij een toilet langs de weg. Dat was een toilet voor beide geslachten. Daar stond een speciale vuilnisemmer met daarop de tekst: alleen voor vrouwelijke hygiëne damesdoekjes. Zijn reactie op die tekst was toen: waar moeten dan de vieze doekjes weggegooid worden." Volgens De Jong zit de hele wereld vol met uitdrukkingen die zij lastig vinden om te begrijpen. "Je moet de nuances begrijpen. Er wordt vaak niet rechtstreeks gezegd wat er bedoeld wordt en dat is voor deze mannen juist wel heel belangrijk."

Om dit soort signalen beter op te pakken krijgen de beide jongens begeleiding voor deze maatschappelijke zaken. "Zij krijgen bijvoorbeeld tips om goed om te gaan met vrienden. Een keer naar de bioscoop gaan is een hele uitdaging. Er komen hier nooit andere vrienden over de vloer, dat wordt dan geprobeerd te stimuleren." Door middel van coaching van de begeleiders leren ze veel omgangsvormen die voor de meeste mensen vrij gewoon zijn. Aan hen wordt geleerd hoe de buitenwereld er uitziet en hoe zij zich hier zo goed mogelijk aan kunnen aanpassen. Volgens De Jong hebben deze trainingen effect. "Ze gaan daar steeds meer inzicht in krijgen en worden er steeds zelfstandiger in."
Per 1 januari wordt de gemeente verantwoordelijk voor het pgb en dus ook voor de zorg die de twee jongens krijgen. Voor de familie De Jong is het de vraag hoe dit zal lopen. "Wij hebben op dit moment, begin december, nog geen brieven ontvangen. Wij weten op dit moment dus niet of de gemeente inzicht heeft in wat wij nodig hebben. In hoeverre zijn we in beeld?" Namens de gemeente komt een consultant langs om één op één met de mensen te kijken naar hun persoonlijke situatie. Ook daar is nog veel over onduidelijk. "Wanneer komt zo iemand langs? Dat is nog een groot vraagteken."

De vraag is nu of de huidige zorgverleners ook in 2015 hetzelfde blijven. De gemeente heeft contracten afgesloten met zorgverleners en zorginstellingen, maar met de huidige zorgverlener van deze familie is geen contract afgesloten. "Het is van zeer groot belang dat er een goede band is tussen zorgvrager en zorgverlener. In de afgelopen 10 jaar is er gebouwd aan een passend netwerk rondom de kinderen wat nu tot een zeer stabiele situatie heeft geleid", legt De Jong uit. Als ouders maken ze zich nu zorgen over hoe dit wordt opgelost en of de zorgverleners hetzelfde blijven.

Het enige dat de familie nu weet is dat het budget hoogstwaarschijnlijk wel hetzelfde zal blijven, maar dat zijn "op dit moment toezeggingen", zo noemt De Jong het. "Die toezeggingen staan niet op papier, dat zijn geen keiharde afspraken. Als dat zo blijft, dan verandert er voor ons niet veel." De familie is nu bezig om zelf in contact te komen met de gemeente, om er achter te komen hoeveel de gemeente nu weet en wanneer die consultant langs gaat komen.

Gemeente
De gemeente laat bij monde van woordvoerder Judith Steltman weten dat de "continuïteit van zorg voor mensen het belangrijkste is". Op dit moment wacht de gemeente nog op de bestanden van onder meer jeugdzorg; die komen in januari. Voor mensen die nog geen contact hebben gehad met een consulent, is de gemeente duidelijk: "in de loop van 2015 gaan we contact opnemen met die mensen. Als zij een indicatie hebben voor volgend jaar, nemen wij contact op met ze." Via de dienst maatschappelijke zaken kunnen mensen terecht voor vragen: 035-5281247.

De namen in dit artikel zijn geanonimiseerd.