Henk en Leny Schaap met de schapen van de wijnetiketten in hun keuken in Huizen.
Henk en Leny Schaap met de schapen van de wijnetiketten in hun keuken in Huizen. Foto: Marie Tromp

Huizer familie Schaap verbouwt Skaap wijn in Zuid-Afrika

HUIZEN - Een wit schaap met een zwarte kop staat er in de kamer van Henk en Leny Schaap. Hetzelfde schaap staat op het etiket van de wijn die tijdens de Huizer Wijnroute geproefd kon worden. Dat is geen toeval, Skaap is Zuid-Afrikaans voor Schaap en de Huizer familie Schaap verbouwt deze wijn in Zuid-Afrika. Ze zijn intussen weer vertrokken naar Zuid-Afrika. Ze gaan er niet alleen heen om de kerstdagen met familie door te brengen, ze zijn vooral benieuwd hoe het met de zestig kinderen gaat die ze via de stichting Childrensfoodure ondersteunen.

door Marie Tromp

Henk legt de overeenkomst tussen de Skaapwijn en de kinderen uit. "Onze zoon Thierry kocht een houtfarm met een guesthouse en lodges in Zuid-Afrika. Aan de voet van de Skapenberg, zoals het moest zijn als je Schaap heet. Hij zocht een andere bestemming voor de grond. De ligging is gunstig. Hoog en altijd een koele oceaanbries. Onder het motto 'meten is weten, gissen is missen' lieten we een bodemonderzoek doen om te weten of de grond geschikt zou zijn voor wijnbouw. We zitten vlak bij Stellenbosch, een bekend wijngebied. Toen bleek dat de 'terroir' goed was, hebben we een stuk bos gerooid en wijnstekken geplant. Inmiddels zijn we acht jaar verder en is de eerste oogst in 2012 gebotteld."

Betere toekomst
Onderweg naar het guesthouse op de berg kom je door een dorp met eenvoudige huisjes en hutten. Het viel Leny meteen op hoe groot het contrast was tussen de bewoners in het dorp - vooral de kinderen - en hun leven boven op de berg. Samen besloten ze iets te doen. Ze richtten de stichting Childrensfoodure op. "Onze missie is de leefomstandigheden van de kinderen in Sir Lowry's Pass Village te verbeteren zodat de kinderen kunnen werken aan een betere toekomst. Met het geld van de stichting betalen we voor zestig kinderen schoolgeld, schoolspullen en de schooluniformen. Omdat je met een lege maag niet kunt leren, zijn we met behulp van een lokale mevrouw een soupkitchen gestart. Hier krijgen de kinderen een ontbijt voordat ze naar school gaan, een 'kosbakkie' met brood voor de lunch mee en organiseren we voor ongeveer 300 kinderen 's middags een warme maaltijd."
Leny gaat een drukke tijd tegemoet. "Als we aankomen is het zomervakantie, ik ga voor de kinderen nieuwe schooluniformen en schoenen kopen. Kinderen zijn overal hetzelfde, ze groeien er binnen een jaar uit. We zijn benieuwd naar de rapporten van de zestig kinderen waar wij met de stichting Childrensfoodure voor zorgen." Henk Schaap is als accountant bekend met cijfers en rapporten. De leerlingen ontkomen er niet aan, hij wil de cijfers op hun rapporten zien. "Halverwege het schooljaar stonden veel van onze leerlingen er niet zo best voor. Henk heeft ze toen ernstig toegesproken en dat maakte indruk. Het septemberrapport was bij elk kind weer voldoende", vertelt Leny. "We ontdekten ook dat ze thuis geen rust hebben om huiswerk te maken. Daarom zijn we met een huiswerkklas gestart waarin gediplomeerde leerkrachten bijles geven. Het is zeker niet vrijblijvend, we zijn geen blanke weldoeners die 'die arme kinderen komen helpen'. Nee, ze moeten zelf gemotiveerd zijn. Als ze niet meer hun best doen of niet meer naar school gaan, wordt de sponsoring gestopt. We hopen dat deze kinderen doordat ze de school afmaken een betere toekomst krijgen, en werk. Bijvoorbeeld: een oud-leerling werkt nu in de lokale supermarkt. Zij viel op met haar schooldiploma. Zo hopen we het verschil te maken", vertelt Leny.
"We geloven dat onze opzet werkt. Het is een kleinschalig project, de hele familie Schaap staat erachter en werkt mee. Onze dochter woont in Zuid-Afrika en is de manager van het guesthouse en de winery. Verder werken er voornamelijk locals. Zo zorgen we ook voor werk voor de plaatselijke bevolking. De druiven groeien nu nog even door, de oogst is eind februari. We respecteren het land en zijn bewoners en gaan zorgvuldig met de natuur om. Skaap is een kleine en exclusieve wijngaard, we produceren sauvignon-blanc, shiraz en rosé. Siersma Wijnadvies in Huizen verkoopt het en natuurlijk wordt het ook geschonken in het guesthouse van onze dochter. Van elke verkochte fles Skaapwijn gaat 5% naar de stichting Childrensfoodure. Zo blijft de basis van de sponsoring van de kinderen gewaarborgd."

De Skaap wijngaard wordt onderhouden door de plaatselijke bevolking.
Elke dag krijgen 300 kinderen een warme maaltijd.