Van links naar rechts: directeur Regina Bruins, Rocky Abdoelhak, Egbert van Thienen en Marianne Mels, ook vrijwilligster.
Van links naar rechts: directeur Regina Bruins, Rocky Abdoelhak, Egbert van Thienen en Marianne Mels, ook vrijwilligster. Foto: Bob Awick

Honderdste vrijwilliger Vrijwillige Thuishulp

HUIZEN - De Vrijwilligerscentrale heeft donderdag haar honderdste vrijwilliger verwelkomd voor de Vrijwillige Thuishulp. Het is de 50-jarige Rocky Abdoelhak. "Ik vind het leuk om mensen te helpen en wil er niets voor terug. Ik doe het met liefde", zegt hij.

door Carin van den Berg

De Vrijwillige Thuishulp is een onderdeel van de Vrijwilligerscentrale. "Bij de Vrijwilligerscentrale koppelen wij vrijwilligers aan organisaties die mensen zoeken voor bepaalde dingen. Bij de Vrijwillige Thuiszorg zoeken we mensen die vrijwilligerswerk willen doen voor een dienst die we als Vrijwilligerscentrale zelf hebben opgezet", legt Regina Bruins uit, directeur van de Vrijwilligerscentrale.

Vanzelfsprekend
Voor Rocky is het niet de eerste keer dat hij vrijwilligerswerk doet: "Mijn vader hielp ook altijd veel mensen en in het verleden heb ik ook altijd wel vrijwilligerswerk gedaan. Bijvoorbeeld wandelen met iemand in een rolstoel. Ik vind het vanzelfsprekend. Ik ben gelovig en ga ook naar de kerk. Ik denk ook dat God dit wil."
Rocky startte donderdag als vrijwilliger en gaat iemand helpen met boodschappen doen, een van de dingen die onder de Vrijwillige Thuishulp vallen. Regina: "Onder Vrijwillige Thuishulp valt alle hulp die niet op een andere wijze haalbaar en betaalbaar is voor mensen. Het gaat dan bijvoorbeeld om boodschappen doen, de tuin snoeien, wekelijks meegaan naar zwemmen en dat soort dingen. Een soort vrijwillige burenhulp."

Eén klusje
Rocky werd min of meer aangebracht door vrijwilliger Egbert van Thienen. Die zit al zo'n 5,5 jaar bij de Vrijwillige Thuishulp. Hij begon nadat zijn vrouw was overleden. Toen het slecht met haar ging, heeft het echtpaar ook hulp van vrijwilligers gehad. "Het begon met één klusje, maar inmiddels kom ik op dit moment bij zeven mensen regelmatig langs. Daarnaast pak ik her en der nog klusjes op als het nodig is." Een van de mensen die Egbert ondersteunt is blind. "Ik lees bijvoorbeeld zijn post, maar help ook als hij tegen dingen aanloopt bij instanties. Dan bel ik om dingen rechtgezet te krijgen." Egbert is de achterbuurman van Rocky en zijn verhalen leidden ertoe dat hij zich nu als vrijwilliger heeft aangemeld. "Ik werk voornamelijk in de weekeinden en ben doordeweeks veel thuis. Dan kan ik dus wat voor anderen doen. Ik denk dat ik ook wel meer dingen zal gaan doen voor de Vrijwillge Thuishulp. Misschien weer met iemand wandelen", aldus Rocky.

Succes
Regina is blij met de komst van Rocky en legt uit dat ze bij de Vrijwilligerscentrale heel erg kijken naar wat mensen voor werk willen doen als ze vrijwilliger worden. "Al kan iemand maar één keer per week de hond van iemand uitlaten, daar zijn we al blij mee en daar is iemand al mee geholpen. Mensen kunnen bij ons ook af en toe wat doen. Bijvoorbeeld helpen met snoeien in de tuin. We hebben ook iemand die met een oudere vrouw van 96 elke week naar het zwembad gaat zodat ze kan zwemmen, en een meisje dat graag fotografeert en dit samen doet met een van onze cliënten. Het kan allemaal. Deze manier van werken verklaart ook het succes van de Vrijwilligerscentrale en de Vrijwillige Thuishulp."

Honderdste vrijwilliger Rocky: 'Mijn vader hielp ook altijd veel mensen'

Wedstrijd voor de jeugd

HUIZEN - In het gemeentehuis van Huizen hangen tot 8 januari 17 schilderijen van het Huizen van nu. De kunstenaar heeft een heel klein beetje gesmokkeld. Zo zijn er één of meer schilderijen die wel erg goed bij Huizen passen, maar toch ergens anders zijn gemaakt.

Je kunt er achter komen door goed te kijken en te lezen waarover ze gaan. Het is een leuke manier om de plekjes in Huizen beter te leren kennen en je kunt er een bon voor het pannenkoekenrestaurant Dickens mee winnen. Het wedstrijdformulier ligt in het gemeentehuis. Op www.atelierstorm.nl daar staan alle schilderijen afgebeeld. De wedstrijd is bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar.