De route van Bus 320 is niet HOV-waardig, zeggen onderzoekers.
De route van Bus 320 is niet HOV-waardig, zeggen onderzoekers. Foto: Bob Awick

Carpoolhalte breekt meerijvariant op

vervolg van pagina 1

Een onderzoek van Royal Haskoning DHV toonde in september aan dat de meerijvariant niet aan de rijtijdeisen voldoet. Dat rapport is nu pas openbaar. De meerijvariant kan alleen aan de snelheidseis voldoen na het nemen van maatregelen, zoals een optimale groene golf, allerhande voorrang aan de bus en een kortere aanrijroute bij de carpoolstrook bij Blaricum. Het is echter zeer de vraag of dat haalbaar is.

In het rapport van september staat deze conclusie: "De variant meerijden via het Merktracé kan alleen aan de rijtijdeisen voldoen als de halte carpoolplaats niet via de nu aangenomen lus aangedaan wordt. Alternatieven voor de halte carpoolplaats die de rijtijd verminderen lijken vooralsnog niet voorhanden. Als gevolg daarvan kan gesteld worden dat een route via het Merktracé niet aan de gestelde rijtijdeisen voldoet. De route via het Meenttracé voldoet wel aan die eis." De meerijbus doet er in het gunstigste geval drie minuten langer over.

De kous was daarmee voor de gemeente Blaricum niet af. Men zag aanleiding tot nader onderzoek. Er werd een verdiepingsslag gemaakt waarbij de huidige dienstregeling en de door de lijn 320 gerealiseerde rijtijden leidend zijn geweest. De conclusie is nauwelijks anders. De halte bij de carpoolplaats in Blaricum blijft een probleem, zeker als (zoals staat in het provinciaal inpassingsplan) de halte ook nog eens 500 meter naar het noorden wordt verplaatst. Dat kost 50 seconden rijtijd extra.

Rapport Huizen
Intussen werkt Arcadis aan een onderzoeksrapport over het tracé door Huizen. Dat is bijna gereed. De voorlopige uitkomst komt overeen met het Blaricumse onderzoek, zo meldt de gemeente Huizen. Dit rapport wordt op 15 januari besproken met gedeputeerde Post van Noord-Holland.