Johan kijkt op tegen het zogeheten 'keukentafelgesprek' dat hij nog krijgt over zijn zorg.
Johan kijkt op tegen het zogeheten 'keukentafelgesprek' dat hij nog krijgt over zijn zorg. Foto: Bastiaan Miché

'Ik weet het meest over mijn situatie'

Per 1 januari van 2015 wordt de zorg gedecentraliseerd in ons land. De gemeenten in Nederland krijgen dan de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen, een grote en ingrijpende verandering voor de gemeenten en de inwoners die aanspraak maken op deze zorg. Ook de gemeente Huizen krijg er dus in het nieuwe jaar veel nieuwe taken bij. Het HuizerNieuws kijkt nu en straks in drie huishoudens mee hoe dit proces verloopt. Vandaag deel 2.

door Floris Hulleman

HUIZEN - Johan is een zelfstandige jongen van begin twintig. Hij studeert aan de Vrije Universiteit. Hij heeft sinds zijn geboorte een meervoudige lichamelijke handicap en daardoor is de functie van zijn armen en benen sterk verminderd. Op basis van een indicatie heeft hij een persoonsgebonden budget (pgb). Daarmee regelt Johan zelf dat hij individuele begeleiding en persoonlijke verzorging krijgt. Vanaf 1 januari krijgen de gemeente Huizen en zijn zorgverzekeraar de verantwoordelijkheid over dit pgb en dus ook over de zorg die Johan krijgt. Omdat Johan te maken krijgt met twee nieuwe partijen, probeert hij zich zo goed mogelijk voor te bereiden.

"Ik zie dat als een eigen verantwoordelijkheid. Ik verzamel daarvoor medische stukken en ben bezig met argumentatie." Door deze voorbereiding hoopt hij de gemeente en de verzekeraar zo goed mogelijk te kunnen informeren over zijn situatie. "Ik weet namelijk het meest over mijn eigen situatie."

Gemeente
Deze expertise wil hij overdragen aan een consultant van de gemeente, die samen met hem, gaat kijken naar zijn situatie. Over deze 'mister X', zoals Johan hem omschrijft, heeft hij de nodige vragen. "Ik ben bang voor een grote mate van subjectiviteit. Ik vind het idee niet slecht dat er één op één wordt gekeken, alleen hoe goed zijn deze mensen voorbereid? Daar weet ik op dit moment nog niets over, daar is nog niets over gecommuniceerd. Hoe open-minded zijn ze? Daar komt enige expertise bij kijken. Hoe goed zijn zij in staat om daarmee om te gaan. Dat vind ik nu het moeilijkste", vertelt Johan.

De gemeente zit ook in een spagaat. Aan de ene kant willen zij zo goed mogelijke zorg leveren, aan de andere kant moeten ze dat wel met minder budget doen. Er moet dus ergens gesneden worden.

Informatie ontbreekt
Omdat Johan zich goed heeft voorbereid en zelf informatie heeft verzameld en een dossier heeft samengesteld, verbaast hij zich over het feit dat bij de gemeente en de zorgverzekeraar zijn gegevens nog niet bekend zijn. "Het is er gewoon nog niet. Toen ik begin december belde, was er bij de zorgverzekeraar nog geen contactpersoon. Het orgaan moest nog worden gevormd. Ik was de eerste die hiermee kwam. De zorgverzekeraar was onthutst en is dat toen gaan regelen." Ook bij de informatieavonden van de gemeente kwam Johan er achter dat sommige gegevens nog niet beschikbaar zijn.

Gas erop
De pgb-indicatie loopt tot en met maart, daarom gunt hij de gemeente en zorgverzekeraar nog wat tijd.
"Ik weet dat ik qua tijd een buffer heb en dus niet per 1 januari iets moet hebben. Als ik dat niet had, dan had ik er dichter bovenop gezeten. Ik heb de gemeente nu langer de tijd gegund om te reageren. Maar er komt een moment dat ik zeg: zet er even gas op."

Voorzorgsmaatregelen
Johan heeft dus zo veel mogelijk voorzorgsmaatregelen getroffen en vreest dan ook nog niet zo veel. "Ik probeer de controle erover te houden. Ik zit in een redelijk goede positie. Ik blijf er bovenop zitten en houd alles in de gaten om te voorkomen in de toekomst plotseling achter de feiten aan te lopen."



De naam van de hoofdpersoon is gefingeerd.