Henny van Ochten van de GGD weet van NIX18 en koopt frisdrank. 'Geef als ouders het goede voorbeeld.'
Henny van Ochten van de GGD weet van NIX18 en koopt frisdrank. 'Geef als ouders het goede voorbeeld.' Foto: Marie Tromp

GGD helpt ouders van pubers om drankgebruik tegen te gaan

HUIZEN - Na de sportkantines, horeca en winkels, zijn nu de ouders aan de beurt. Afgelopen week deelden medewerkers van de Jeugdgezondheidszorg van de GGD in verschillende winkelcentra in de regio NIX18 boodschappentassen uit aan het winkelend publiek. Op die manier geeft het project 'Samen aan de slag tegen riskant middelengebruik in Gooi en Vechtstreek' aan ouders van pubers zo vlak voor de feestdagen een extra boodschap mee: NIX18.

door Marie Tromp

In Huizen deelden Selma Alphenaar en Henny van Ochten de tassen uit. In de boodschappentas zit een speciale uitgave van J/M met achtergrondinformatie en tips. Het is druk bij de supermarkt. Veel mensen doen alvast hun weekendinkopen. Pubers zien ze niet. "Ze zijn lastig te bereiken. Daarom proberen we het via de ouders. De wet maakt het de jeugd onmogelijk om alcohol te kopen. Toch komen er nog regelmatig pubers op de eerste hulp binnen die te veel gedronken hebben." Selma kijkt er ernstig bij. "Het zal je kind maar zijn. We richten ons op ouders met pubers tussen de 14 en 18 jaar. De feestdagen komen er aan, dit zijn bij uitstek dagen waarop ouders alcohol drinken. Kinderen willen het dan ook eens proberen. Dat moeten ze niet doen! Ook thuis moeten ouders één lijn trekken, afspraken maken met de kinderen. Wij zien graag dat ouders thuis geen alcohol schenken aan hun kinderen. Ken je Happy Drinks, alcoholvrij met een kick? Dat zijn ideale feestdrankjes."
De eerste tassen worden uitgereikt. Selma en Henny vragen meteen door, hoe is de ervaring thuis? Een echtpaar heeft de tassen volgeladen met etenswaren. Ergens zit één fles wijn tussen: "Onze twee zoons zijn al in de 20. Wij drinken zelf nauwelijks, alleen met de kerst deze ene fles wijn. Wij hebben nooit last gehad met onze kinderen. Waarschijnlijk omdat we zelf niet drinken." Dat kan Selma beamen: "Ouders hebben een belangrijke voorbeeldfunctie. Als zij zelf weinig drinken, nemen de kinderen dat vaak over."

Meedrinken, niet doen!
Een andere vader heeft ook kinderen van in de twintig. "Ik liet ze wel eens meedrinken met oud en nieuw bijvoorbeeld. Ik zat er liever naast, dan hield ik er zicht op." Henny springt hier meteen op in: "Dat gebeurde toen vaak. Ouders die hun kinderen leerden drinken. Dat willen we niet meer, NIX18 is het en ook echt NIX18. Onderzoeken wijzen uit dat puberhersens schade oplopen van alcohol. Wanneer ouders praten met jongeren over de risico's van alcohol en duidelijk de regel geen alcohol onder de 18 stellen en hanteren starten kinderen later met het drinken van alcohol. Ze gebruiken dan meestal ook minder per keer en hebben een kleinere kans op alcoholproblemen dan pubers die jong beginnen met drinken."

Hopen
Een man heeft zijn wagen volgeladen met wijn en frisdrank. De frisdrank is voor de kinderen. "Ik heb met mijn dochter een afspraak gemaakt, geen alcohol tot ze 18 is. Of ze dat volhoudt? Ik hoop het. Ze is nu 15 en sport veel. Daar past alcohol niet bij, dat vindt zij ook. Thuis krijgt ze het niet. En nu maar hopen dat haar vrienden haar niet overhalen om het eens te proberen. Ze heeft een vriendin van 17, die had in de oude wet mogen drinken." Selma geeft toe dat dit een lastige leeftijd is. "De start van alcoholverslaving ligt in de puberteit. Daarom is het zo belangrijk om pas boven de 18 met drank te beginnen. Het mooie aan NIX18 is dat het zo'n simpele, duidelijke boodschap is. Ze mogen tot hun 18de niet drinken en niet roken. Gewoon niet!"