Gesprekken met inwoners over zorg gaan gewoon door

HUIZEN/BEL - De keukentafelgesprekken voor de herindicaties van Huishoudelijke Hulp zijn opgeschort tot begin januari 2015. Voor iedereen met wie nog geen gesprek is gevoerd hierover verandert er niets, tot er een nieuwe indicatie is gesteld. De andere gesprekken over zorg gaan wel gewoon door.

De gesprekken voor de herindicatie van Huishoudelijke Hulp bleken meer tijd te kosten, omdat er vaak ook andere zorgvragen naar boven kwamen. Daarnaast wilden de gemeenten voorrang geven aan het informeren van inwoners over zware zorg en jeugdhulp. Inwoners uit Eemnes met Huishoudelijke Hulp krijgen helemaal geen gesprek, omdat de gemeenteraad hier heeft besloten om deze hulp in 2015 en 2016 ongemoeid te laten.

Bezwaarschriften
Inmiddels zijn over Huishoudelijke Hulp in Huizen tot 1 december al 270 gesprekken gevoerd. Naar aanleiding hiervan zijn 54 bezwaarschriften ingediend. In Laren vonden 13 gesprekken plaats en werden 4 bezwaarschriften ingediend. In Blaricum werden 18 gesprekken gevoerd en is nog geen bezwaarschrift ingediend.

Telefoonnummer
Veel Nederlanders maken zich zorgen over hun zorg, die per 1 januari naar de gemeenten gaat. Daarom werken ook Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren hard aan het informeren van de inwoners. Belangrijk is daarbij de groep mensen die nu al zorg heeft. Zij zijn of worden nu per brief geïnformeerd over wat er persoonlijk voor hen verandert. Daarnaast zijn er in deze gemeenten drie algemene informatiebijeenkomsten over de zorg gehouden. Veel mensen weten dat de zorg verandert, maar willen graag persoonlijk horen wat dat in hun situatie betekent. Hoeveel uren hulp krijg ik, wat gebeurt er met mijn persoonsgebonden budget of met mijn dagbesteding? Daarom is er voor de inwoners een speciaal telefoonnummer ingesteld: 035-528 1247. Een gespecialiseerd team zit hier klaar om alle vragen te beantwoorden. Het speciale telefoonnummer is elke werkdag bereikbaar en wordt dagelijks zo'n 50 tot 60 keer gebeld. De meeste vragen kunnen direct worden beantwoord. Lukt dat niet direct, dan wordt het uitgezocht en wordt de beller teruggebeld.