Draag geen 'hoody', zegt brandweerman Marcel, er kan vuurwerk in terecht komen of iemand kan het er in stoppen.
Draag geen 'hoody', zegt brandweerman Marcel, er kan vuurwerk in terecht komen of iemand kan het er in stoppen. Foto: Bob Awick

Helft slachtoffers van vuurwerk valt in categorie jongeren

HUIZEN/BLARICUM/LAREN - Brandweermannen Ron Paape en Marcel Barneveld zijn de afgelopen weken de hele regio doorgetrokken om vuurwerkvoorlichting te geven aan de leerlingen van groep 8 op de basisscholen. Op sommige scholen kwam ook de burgemeester langs. In Huizen kwam burgemeester Fons Hertog op De Kamperfoelieschool. Burgemeester Joan de Zwart bezocht in Blaricum De Levensboom en burgemeester Elbert Roest in Laren De Ploeg.

door Carin van den Berg

"Ik vind het heel belangrijk dat jullie voorlichting krijgen", zei Hertog tegen de leerlingen in Huizen. "Steek eens allemaal jullie vingers in de lucht, zodat ik kan zien of jullie die allemaal nog hebben. Ik hoop dat jullie ze na het nieuwe jaar en alle jaren daarna ook nog hebben." Vervolgens legde hij uit dat er met ingang van dit jaar nieuwe regels zijn voor het afsteken van vuurwerk. Een van de leerlingen laat weten dat hij dat al weet. "Het mag niet eerder dan 18.00 uur", zegt de jongen. "En op welke dag?", vraagt de burgemeester. "Op 31 december pas", zegt de leerling. De burgemeester laat weten dat iedereen dan tot 02.00 uur de volgende dag mag knallen. "We gaan er echt op letten of jullie je eraan houden. Ik heb geen zin om jullie straks op het bureau te zien. En vertel alles wat je hier vandaag hoort ook thuis door aan je broertjes en zusjes en natuurlijk je ouders", besluit Hertog zijn inleiding. Ron en Marcel hebben een presentatie bij zich die zij stap voor stap doorlopen met de leerlingen. In Huizen is ook buitengewoon opsporings ambtenaar (BOA) Chris Nouwen aanwezig. Hij moet op straat de regels over vuurwerk handhaven.

Vuurwerkslachtoffers
Ze tonen daarbij onder andere de cijfers van vorig jaar. De helft van het aantal vuurwerkslachtoffers viel in de categorie jeugd en daarom is het volgens hen belangrijk om al vroeg met vuurwerkvoorlichting te beginnen. In het verleden lieten ze ook nog wel eens filmpjes met slachtoffers zien, maar nu blijft het bij een enkele foto. Ze waarschuwen de leerlingen om niet te kijken als ze niet tegen bloed kunnen. Het is een foto van een jongen met een erg gehavend gezicht. Zijn neus is verdwenen. Een andere foto laat zien dat hij er na vele operaties wel beter uitziet. "Maar hij ziet niets meer en is doof aan een oor", vertelt Marcel de klas.
Aan het eind van de les maken ze ook voor de leerlingen heel zichtbaar dat het heel vervelend kan zijn om gewond te raken door vuurwerk. Zo moet een jongen met een hand in zijn zak zijn schoenveters strikken en een meisje zonder hulp van haar duimen de rits van haar roze sweatvest vastmaken. Het lukt niet. Net zo min als de jongen die voetballer wil worden met een trui van een brandweerman over zijn hoofd de bal niet meer ziet en dus niet kan vangen.
Daarvoor hebben de brandweermannen al uitgelegd waar vuurwerk uit bestaat, namelijk kruit, lont en een omhulsel. Ron: "De lont is het allerbelangrijkste. Die geeft je tijd om weg te lopen als je vuurwerk afsteekt, want we gooien vuurwerk niet weg, we steken het netjes aan. Steek dus nooit een stuk vuurwerk aan dat al een keer is afgestoken. Dat gaat geheid fout." Ze willen dat de leerlingen de gebruiksaanwijzing van vuurwerk goed lezen en het ook zo afsteken. Dat is het veiligst. "Vuurwerk dat geen gebruiksaanwijzing heeft is illegaal en dat moet je niet afsteken." BOA Chris legt daarna uit dat ze als ze illegaal vuurwerk afsteken of dit buiten de tijden doen of op een onverantwoorde manier, ze een Haltstraf krijgen en eventuele schade moeten betalen.