De hele familie helpt met bakken om Malou en Sterre aan al hun bestellingen te laten voldoen.
De hele familie helpt met bakken om Malou en Sterre aan al hun bestellingen te laten voldoen. Foto: Bob Awick

'Inmiddels is de hele familie er bij betrokken'

HUIZEN - Ruim 650 euro is er tot nu toe opgehaald met de oliebollenactie van mountainbikeclub MTB Team Huizen. Ook de actie van twee scholieren van het tweetalig college Laar en Berg in Laren, voor onderzoek naar 22Q11DS, heeft inmiddels ruim 200 euro opgeleverd. Beide acties lopen goed en boven verwachting.

door Floris Hulleman

In oktober kondigde de Huizerse mountainbike club MTB Team Huizen aan dat ze rond de feestdagen een oliebollenactie zouden starten om geld op te halen voor de Duchenne Heroes Tour die ze in september van 2015 willen afleggen. Met het geld dat ze onder meer ophalen met de oliebollenactie wordt onderzoek gesteund om kinderen met Duchenne een beter en langer leven te bieden.

Gehoopt
Volgens Barbara Koetze, een van de initiatiefnemers, loopt de actie ontzettend goed. "We hebben op dit moment in totaal bestellingen voor 700 oliebollen en 366 appelflappen."
Een grote hoeveelheid bestellingen, waar ze bij de club ook zeker niet op hadden gerekend. "Gehoopt natuurlijk wel, maar niet verwacht. Er zijn natuurlijk meer acties die geld vragen."

Zeven man
Vandaag zijn ze al vanaf tien uur bezig met het bakken van alle oliebollen en appelflappen. "We gaan met zeven man bakken. We hebben in totaal vier gasbranders met pannen en nog twee friteuses, dus we zijn er klaar voor."

Netto opbrengst
Het geld dat wordt opgehaald met de actie is allemaal bedoeld voor het goede doel. "Dat bedrag is gewoon de netto opbrengst en daar gaat niks vanaf." Alles is dan ook gesponsord door supermarkten en winkels uit het dorp. "Ik heb een lijstje gemaakt van wat wij nodig hebben en ik ben gewoon langsgegaan en gevraagd wat ze voor ons konden betekenen. Dat ging heel goed", aldus Koetze.

Barbara: 'We hebben vier gasbranders en
nog twee friteuses'

22Q11DS
Naast de oliebollenactie van de mountainbikers wordt er ook geld opgehaald voor 22Q11DS. Twee scholieren, Sterre en Malou, moesten voor school geld ophalen voor het goede doel. Ze bedachten een oliebollenactie om geld op te halen voor het - nu nog - onbekende syndroom, dat het broertje van Sterre heeft.

Steeds groter
Volgens de moeder van Sterre, Carola, is de actie uit zijn voegen gegroeid. "Wij gaan nu op 31 december buiten staan, voor de winkel aan de Meentweg 44 in Huizen. We hebben een grote tafel geregeld waarop vier frituurpannen staan. We begonnen heel klein en dat werd steeds groter. Inmiddels is de hele familie erbij betrokken."

Facebookgroep
Op dit moment zijn er al meer dan 450 oliebollen besteld, maar volgens de moeder kunnen dat er nog meer worden. "De dames hebben een Facebookgroep aangemaakt waarop mensen bestellingen kunnen plaatsen. Daar zitten veel mensen tussen die zeggen dat ze op de dag zelf even langskomen. Ik verwacht dus dat er nog veel komen."

Proefdraaien
De dames konden al even proefdraaien, omdat de school zelf al 70 oliebollen had besteld. "Dan realiseer je je pas dat je ongeveer 15 bollen uit een pak haalt. Dus toen moesten de dames aan de slag en moesten er meer pakken verzameld worden."

Wie nog oliebollen wil halen, kan dus morgen nog terecht aan de Meentweg. "Ze kosten 60 eurocent per bol of tien bollen voor vijf euro."