Afbeelding
Foto:

Aart Bout

Geboren in Huizen waar hij sinds dertig jaar eigenaar is van Rijwielhandel A. Bout, vuurwerkverkoper, 53 jaar

Hebben de nieuwe afsteektijden van vuurwerk invloed op de verkoop?
"Dat weet ik nog niet. Ik vind het wel jammer voor de jeugd: het hoort erbij om op oudejaarsdag vuurwerk af te steken."

Voor of tegen vuurwerkvrije zones?
"Ik ben voor een totaal verbod bij winkelcentra, ziekenhuizen, bejaardenwoningen en zo. We moeten een feestje maken en geen overlast bezorgen. Maak voor de jeugd afsteekveldjes waar de oude tijden worden gehanteerd. Die harde klappen die je vanaf Sinterklaas hoort, zijn illegaal en komen ook niet bij ons vandaan. Keihard aanpakken, die afstekers en verkopers. De postbodes weten niet wat ze bezorgen. Sommig vuurwerk is gelijk aan een handgranaat. Echt dodelijk en gewoon te bestellen op internet, het hele jaar door. Hoe kan ik heel vaak gecontroleerd worden, wel 6 maal en door diverse instanties, en dit gaat door, jaar in, jaar uit?"

Favoriete serie?
"Ik kijk nu 'Lost', erg interessant."

Favoriete muziek?
"Jazz."

Wat doe je op je vrije dag?
"Fietsen, het liefst bergop, en als je dat dan doet dat je zegt: waarom doe ik dat eigenlijk, alles doet pijn doet, maar als je dan boven bent: yes, dat heb ik toch maar weer gepresteerd."

Met wie wil je nog eens spreken?
"Met Lance Armstrong. Hoe is het zo allemaal gekomen?"

Favoriete plek?
"Het surfstrand van Huizen. Ik heb vroeger heel veel gesurft, ben nog Nederlands kampioen geweest. Nu leer ik kitesurfen, moeilijk!"

Wat doe je als je een dagje burgemeester bent?
"Ik zoek alle nood en vraag op en breng dan verschillende partijen bij elkaar om alles op te lossen. We zijn zo rijk met z'n allen, dit moet mogelijk zijn."

Sier- of knalvuurwerk?
"Siervuurwerk, veel mooier. Prachtige kleuren en het knalt ook."