De schimmel weelt tierig op de HZ 108.
De schimmel weelt tierig op de HZ 108. Foto: St. Huizer Botters

Stichting zoekt steun voor redden botter HZ 108

HUIZEN - De Stichting Huizer Botters luidt de noodklok voor de HZ 108, de Janus Kok. Al in september was bekend dat de boot een ernstige schimmel had. De situatie is nu zo erg dat de stichting code rood uitroept. Er is minimaal 50.000 euro nodig om de botter te redden en het bestuur wil weten of de achterban dit ook wel wil.

"Op dit moment hebben we al een handjevol reacties van de achterban. Die zijn positief. Ook onze vrijwilligers, zoals de bemanning, wil de botter behouden. Wij als bestuur twijfelen daaraan; het is toch een hoop geld. Als de reacties overwegend positief zijn, presenteren wij eind januari een plan hiervoor. We zijn al bezig om ideeën uit te werken", vertelt secretaris Gert Jan Schaap.

Tegenvaller
Toen de HZ 108 eind september naar Workum ging voor de eerste fase van de restauratie wist de stichting dat er schimmel in de schuit zat. "Al jaren bestrijden we dat, eerst met antivries en het laatste jaar met verdund boorzuur. Dat laatste hielp goed, dachten we. De schimmel verdween zichtbaar. Maar toen ze op de scheepstimmerwerf de Hoop de leggers en spanten die vervangen moesten worden wegbraken, bleek de schimmel daaronder welig te tieren. Een behoorlijke tegenvaller."

Tekort
Er is maar één oplossing om van de schimmel af te komen: al het hout waarin schimmel zit, wegbreken tot een afstand van 50 centimeter van de schimmelvrucht om zeker te weten dat ook de sporen weggenomen zijn. "Dat moet je dan ook in één keer doen. Dat kost veel geld en de stichting komt minstens vijftigduizend euro tekort."