Centraal klachten-meldpunt sociaal domein

HUIZEN/BEL - De regio Gooi en Vechtstreek beheert met ingang van 5 januari 2015, namens onder andere Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren, een regionaal klachtenmeldpunt sociaal domein. Het voordeel voor inwoners is dat hiermee één centraal meldpunt voor klachten is.

Op 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de verstrekking van voorzieningen zoals zorg, ondersteuning en hulpmiddelen in het sociaal domein. Aanbieders binnen het sociaal domein voeren zo'n voorziening uit. Als een inwoner een klacht heeft over de manier waarop de aanbieder de voorziening uitvoert, kan hij vanaf 5 januari terecht bij het regionale klachtenmeldpunt sociaal domein via 03-692 62 02 of klachtenmeldpunt@regiogenv.nl of www.regiogenv.nl.
Het klachtenmeldpunt registreert de klacht en neemt contact op met de betreffende aanbieder. Daarbij wordt gevraagd om, zo mogelijk, samen met de klager tot een informele oplossing te komen. Lukt dat niet, dan treedt de klachtenregeling van de aanbieder in werking. De aanbieder is verplicht het klachtenmeldpunt te informeren over de manier waarop de klacht wordt behandeld en wordt opgelost. Zodra de aanbieder meldt dat de klacht informeel of formeel is opgelost, communiceert het klachtenmeldpunt daarover met de inwoner. Met deze werkwijze bewaken de gemeenten de kwaliteit van de dienstverlening aan hun inwoners.