Muziekvereniging Prinses Irene tijdens het Nieuwjaarsconcert van afgelopen donderdag.
Muziekvereniging Prinses Irene tijdens het Nieuwjaarsconcert van afgelopen donderdag. Foto: Bob Awick

Prinses Irene presenteert programma voor jubeljaar

HUIZEN - Met een nieuwjaarsconcert in de Graaf Wichman opende muziekvereniging Prinses Irene afgelopen donderdag het jubileumjaar, in 2015 bestaat ze 70 jaar. Peter de Groot is lid van de jubileumcommissie en onthulde een deel van het jubileumprogramma, hij kan nu al zeggen dat 2015 een muzikaal topjaar wordt.

door Marie Tromp

Peter vertelt over de verschillende orkesten binnen de muziekvereniging. "We spelen nooit op straat, we zijn geen marcheerband. We hebben twee harmonieorkesten, Prinses Irene en Jong Irene. In een harmonieorkest zitten koper- en houtblazers en slagwerkers. Klassieke werken geschreven voor een symfonieorkest moeten worden gearrangeerd voor ons, als blazers. We spelen ook veel modern werk, wat speciaal voor ons type orkest is geschreven. Verder hebben we een koperensemble Princess Brass, een klarinetkoor Hout van Irene en verder nog gelegenheidsensembles, zoals een Pietenorkest en een Boerenkapel."

A Mass for Peace
Peter is 'pas' lid sinds 1977 en speelt zelf klarinet. "Persoonlijk kijk ik het meeste uit naar het concert op 30 mei, dan spelen we 'The Armed Man: A Mass for Peace' van Karl Jenkins. Er hoort ook een koor bij. Ik ben op zoek geweest naar een koor en een geschikte locatie. Bij de Huizer koren, zoals Excelsior, paste het niet in hun programma. Nu heb ik het Haarlems Gemengd Koor gevonden. Als aanvulling op dit koor zoeken we projectzangers die thuis de partijen instuderen en regelmatig naar Haarlem gaan om te repeteren om uiteindelijk met ons in mei het stuk te zingen. Voor geoefende zangers is het heel goed mogelijk om zoiets in te studeren. Zangers kunnen zich aanmelden via de site. Een goede locatie vinden voor het optreden is lastiger. Kerken zijn er genoeg in Huizen. We stellen wel veel eisen: goede akoestiek, voldoende ruimte voor het koor, orkest en bezoekers! Graaf Wichman valt daarom helaas ook hiervoor af."

Peter en de Wolf
Als jubileumcommissielid verheugt hij zich ook op het scholenproject. "In maart wordt door Jong Irene samen met een toneelgroep uit Huizen voor kinderen onder andere Peter en de Wolf uitgevoerd. Dit is onderdeel van een groter project: in januari en februari geven onze eigen muziekdocenten workshops 'blaas -of percussie-instrument' op basisscholen in Huizen. In totaal voor ongeveer 200 leerlingen uit de bovenbouw. Zo hopen we kinderen te enthousiasmeren voor het muziek spelen in verenigingsverband. We hebben ruimte voor jonge muzikanten. Dat vind ik mooi, samenwerken met andere lokale verenigingen. Samen maken we er wat moois van."

Heel gewoon
Samenwerken is voor Prinses Irene heel gewoon. De vereniging is zelf ook ontstaan uit een samenwerking. In 1892 werd het Eerste Huizer Fanfarecorps opgericht. Later veranderde dit in harmonieorkest De Eendracht. In 1911 werd het Christelijk Fanfarecorps Huizen opgericht. Ook dit orkest veranderde in harmonieorkest met de naam Christelijk Harmoniecorps Prinses Juliana. Beide orkesten zijn na de oorlog samengegaan in één orkest: Prinses Irene.
In die 70 jaar waren er veel hoogtepunten: legendarische optredens met The Ramblers, Willem Breuker Kollektief, Louis van Dijk, Ruth Jacott, Margriet Eshuijs en Rosa King. Een ander hoogtepunt was de opening van het eigen gebouw naast sv Huizen aan de IJsselmeerstraat in 1991. "Daar zijn we redelijk uniek mee, een eigen gebouw. We oefenen hier, geven er muziekles en we houden hier muziekuitvoeringen. Uit het hele land komen muzikanten hier naartoe voor muziekexamens, solistenconcoursen en play-ins."

'We spelen nooit op straat, we zijn geen marcheerband'

Valentijn diner
Peter raakt niet uitgepraat over het jubileumjaar. "In februari staat er ook een leuk onderdeel op het programma het 'Valentijn diner musicale'. Een pianist, een klarinetkoor en een koperensemble spelen romantische stukken. Ondertussen krijgen de gasten een heerlijk diner voorgeschoteld. Men kan nu al tafels reserveren."

Het hele jaar door zijn er activiteiten. In oktober geeft Arno Stoffelsma, 1e klarinettist van het Gelders Orkest een masterclass. Peter begint nu te stralen: "Arno is een oud-lid van de muziekvereniging, ik heb hem zien opgroeien en zat jaren naast hem onze partij te blazen. Fantastisch dat hij nu als beroepsmuzikant bezig is."

Hele families speelden in '72. (foto: muziekvereniging)
Het orkest in '69 in het gebouw aan de Doolhofstraat. (foto: muziekvereniging)