Jongerenwerker Marco de Groot (links) bereidt met Quinten (midden) en Stanley en nog meer jongeren een non-alcoholisch feest voor.
Jongerenwerker Marco de Groot (links) bereidt met Quinten (midden) en Stanley en nog meer jongeren een non-alcoholisch feest voor. Foto: Bob Awick

'Eigenlijk vallen wij een beetje buiten de boot'

HUIZEN - Tram organiseert in samenwerking met lokale jongeren het concept: Tram Ontspoord! Dit is een non-alcoholisch feest voor jongeren tussen de 15 en 20 jaar. Jongeren uit Huizen kwam zelf met het initiatief. "We zaten vaak maar een beetje op te bank te hangen en televisie te kijken."

door Floris Hulleman

Voor vele jongeren tussen de 16 en 18 jaar is het een terugkerend probleem: om twaalf uur worden ze de kroeg uit gezet omdat ze te jong zijn. Sinds vorig jaar de leeftijdgrens van alcoholconsumptie werd verhoogd naar 18 kunnen de 18-minners nog maar op weinig plekken terecht.
Quinten Schorr (16) liep samen met zijn vrienden vaak tegen dit probleem aan. "Wij waren met onze vriendengroep daarom vaak thuis. We zaten dan maar beetje op de bank te hangen en televisie te kijken."

Buiten de boot
Na bijna een jaar thuis zitten, wilden ze wel iets anders en kwamen ze met een non-alcoholisch feest. "Eigenlijk vallen wij een beetje buiten de boot en was er nog niet echt iets voor onze leeftijdscategorie. Je hebt natuurlijk het concept Fris voor jongeren van 12 tot 15 jaar. Maar daarbuiten zijn er niet echt non-alcoholische feesten", vertelt Quinten.

Tram
Via de mail werd contact gezocht met jongerencentrum Tram in Huizen. Assistent-jongerenwerker Marco de Groot zag wel wat in het idee. "Wij zijn rond de tafel gaan zitten met deze jongeren. Toen kwam er al snel naar boven dat er een feestje moest komen en dat dit vooral alcoholvrij zou moeten zijn."
Een probleem waar ze al snel tegen aanliepen was het feit dat in elke vriendengroep ook jongeren zitten die ouder zijn dan 18. "Wij hebben vaak grotere vriendengroepen waarvan drie kwart onder de achttien is. Stel je de grens bij 18, dan vallen wij als vrienden van boven de 18 buiten de boot en ook dat vinden wij niet kunnen", vertelt Stanley Bout (18). Hij is een vriend van Quinten en mag door zijn leeftijd wel vaak ergens naar binnen, terwijl zijn jongere vrienden buiten moeten blijven. Om dit te voorkomen, werd besloten het feest te richten op de doelgroep jongeren tussen de 15 en 20 jaar. "Zodat leeftijdsgenoten meer met elkaar kunnen zijn en feesten kunnen vieren", aldus Stanley.

Tof
Buiten het feit dat de jongeren hiermee een nieuwe doelgroep willen trekken, hopen ze ook iets anders te kunnen bereiken. "Wat we eigenlijk hiermee willen gaan bereiken is het besef dat je ook zonder alcohol een leuke avond kunt hebben", vertelt Stanley enthousiast.
Marco de Groot van het jongerencentrum merkt dat het initiatief in ieder geval goed wordt ontvangen. "Het is ten eerste natuurlijk ontzettend tof dat je dit samen kan doen. Laatst hebben we met een mannetje of vijftien de voorbereidingen getroffen. We zijn met zijn allen bezig om zo'n feest op te zetten en om dat te zien gebeuren is al ontzettend gaaf."

'We zaten dan vaak op de bank te hangen en televisie te kijken'

Succes?
Of er meerdere feesten zullen volgen hangt vooral af van het succes van de eerste editie op 13 februari. Zelf zetten de jongeren in ieder geval in op een succes. "Nou, als er een man of 100 à 150 komt, is het in ieder geval gezellig vol."