Joshua Telkamp met het eerste boek uit een reeks van negen die hij wil gaan uitbrengen
Joshua Telkamp met het eerste boek uit een reeks van negen die hij wil gaan uitbrengen Foto: Bob Awick

Joshua brengt debuutboek
'De Legende van Toran' uit

HUIZEN – De Laarder Joshua Telkamp heeft een paar weken geleden zijn eerste boek uitgebracht. De 24-jarige schreef het fantasyboek 'De Legende van Toran - Het Einde van de Zes Dynastieën'. Inmiddels heeft hij al honderd exemplaren verkocht. "Het is een droom die uitkomt, al had ik een aantal jaren geleden nooit verwacht dat ik een boek zou schrijven. Ik had namelijk altijd een hekel aan lezen", vertelt Telkamp. Dinsdag 13 januari geeft hij een lezing om 20.00 uur in Boekhandel Flevo in Huizen over hoe het is om een boek te schrijven met dyslexie.

door Hedwig Zwanikken

"De Legende van Toran' wordt een reeks van negen boeken. Het verhaal gaat over Brandon Bartagon. De jongen werd geboren tijdens een burgeroorlog. Zijn ouders zijn om het leven gekomen bij een moordaanslag en Brandon trekt in bij zijn opa die in een boomhut in het bos woont. Op een dag krijgt hij post voor een eenmalige inschrijvingsmogelijkheid voor de tovenaarsschool Toran Academy. Brandon ontdekt dat hij uit een magische familie komt. De jongen vertrekt naar de tovenaarsschool, waarbij hij vrienden en vijanden maakt en meer ontdekt over het magische eiland Toran. "Het manuscript heb ik aan tien mensen laten lezen. Volgens hen is het spannend en zit er veel actie in het boek", vertelt Telkamp.
Telkamp heeft na de middelbare school toerisme gedaan en is pas aan het schrijven van boeken gaan denken toen hij een aantal jaren geleden begon met lezen. "Eerst las ik eigenlijk alleen maar als ik iets voor school moest lezen. Op een gegeven moment ging ik het steeds meer doen. Ik las Harry Potter en vond het echt leuk. Van dat genre ben ik steeds meer boeken gaan lezen", vertelt de auteur. Hij begon vijf jaar geleden met schrijven, maar had toen nog niet de intentie om een boek te maken. "Ik schreef af en toe iets op. Na een tijdje dacht ik: dit is leuk. Ik kan hier wel een boek van maken."

Dyslexie
Telkamp heeft dyslexie, maar dat belemmert hem niet bij het schrijven. "Ik had op school een taalachterstand, maar heb veel bijles gekregen. Zo heb ik het kunnen bijspijkeren, maar je houdt toch altijd een achterstand op het gebied van taal. Ik lees minder snel en schrijven is moeilijker. Door veel te lezen gaat het beter en ik raadpleeg tijdens het schrijven altijd grammaticaboeken. Het kost gewoon meer tijd. Door het veel te doen, merk ik ook dat ik minder fouten maak." Hij heeft zijn boek uitgegeven met zijn eigen uitgeverij Emerald. "Ik had mijn manuscript opgestuurd naar traditionele en online uitgeverijen. Ik kreeg bij de online uitgeverijen contracten aangeboden, maar vond het niet aantrekkelijk. Je moest je houden aan allemaal regels en rechten en bij verkoop van je boek krijg je maar een klein percentage van de opbrengst. Ik ben toen gaan nadenken omdat dat niet was wat ik wilde en heb toen besloten om het zelf te gaan doen." Telkamp wil ook boeken van andere schrijvers gaan uitgeven. "Ik wil het anders doen dan andere uitgeverijen. Auteurs investeren een deel en een deel investeer ik. Je weet daardoor zeker dat de schrijver gemotiveerd is om het uit te geven. Ik wil dat schrijvers een hogere marge krijgen als een boek wordt verkocht. Je werkt er namelijk lange tijd met hart en ziel aan. Ik begeleid het proces en investeer, maar het is ook de bedoeling dat de auteur zijn boek promoot."
De auteur heeft, na het uitbrengen van dit boek, nog grote dromen. "Het zou geweldig zijn als ik alle negen boeken af heb. Ik hoop dat ze tussen 2020 en 2025 allemaal zijn uitgebracht. Hopelijk kan ik er uiteindelijk van leven."