Cordee en Frans Kerkhoff stoppen met de drogisterij, maar blijven actief met Johannesolie.
Cordee en Frans Kerkhoff stoppen met de drogisterij, maar blijven actief met Johannesolie. Foto: Marie Tromp

'Jammer dat zaken zoals
die van ons verdwijnen'

HUIZEN - Bij binnenkomst gapen de gapers je aan, de kast achter de toonbank is gevuld met stopflessen en porseleinen potten, een navulfles eau-de-cologne. Geen twijfel mogelijk: dit is een echte drogist. De kortingsstickers geven een andere boodschap: Drogisterij Kerkhoff onder de Phohiflat gaat stoppen.

door Marie Tromp

Samen met haar man Frans Kerkhoff staat Cordee al 20 jaar in de winkel. "Het is nu mooi geweest. Toen we de zaak overnamen werden er ook tijdschriften en kranten verkocht en het was ook een postagentschap. Wij hebben er een echte drogist van gemaakt. We hebben maar twee vrije dagen per maand. Op deze dagen vervangen twee oudgedienden ons. Ze zijn beiden 70 jaar. Ze werkten hier al toen we de zaak overnamen. We hebben uitgerekend dat we bij elkaar 177 jaar drogisterij-ervaring hebben. De dames hebben altijd gezegd: we stoppen pas als jullie ermee stoppen. Ze hebben altijd genoten van die twee dagen werken, dan waren ze weer even onder de mensen."

Huiskamer
Zij gaan de winkel zeker missen en zo zijn er wel meer mensen die de drogisterij gaan missen. "Er staat hier een tafeltje met twee stoelen, jarenlang kwam hier elke zaterdag een mevrouw zitten. Ze deed haar boodschappen en wachtte hier op de taxi. Ik bood haar eens koffie aan en vanaf toen kwam ze elke week, met een rol biscuitjes om uit te delen." Dit typeert de sfeer in de winkel van Frans en Cordee.
"We hebben geen opvolger gevonden. Het is jammer dat zaken zoals die van ons verdwijnen. Trouwe klanten snappen het wel. Ze zien hoe druk wij altijd zijn. Sommige klanten zien onze winkel bijna als hun tweede huiskamer. Ze komen vaak langs voor een praatje of pinnen hier omdat ze dat buiten niet durven. Ja, we weten alles van onze klanten, vooral over hun gezondheid."

Veranderen
In die twintig jaar hebben ze de buurt zien veranderen. In de Technische School zijn appartementen gebouwd. De buurt vergrijsde, maar nu komen er weer jonge gezinnen wonen. De winkel is ruim opgezet met brede paden. "Dat is makkelijk voor onze klanten", vertelt Cordee Kerkhoff. "Veel klanten wonen in de aanleunwoningen hier tegenover en komen met hun rollator of scootmobiel makkelijk binnen. Dat hebben we bij de verbouwing 12 jaar geleden gedaan."

Johannesolie
Frans heeft zijn plannen al klaar. "We gaan eerst lekker weg met de boot. Maar we zijn zeker rond de langste dag terug in Huizen voor het plukken van het Sint Janskruid. Dat groeit hier rondom Huizen; eerst in het Stadspark en nu rondom de steenfabriek. Samen met de scouting pluk ik de bloemen. Dat luistert nauw, ze moeten helemaal open zijn. Ik maak van de bloemen Johannesolie en verwerk het in winterzalf en dag- en nachtcrème." Frans legt uit dat hij het vak leerde als vakantiehulp bij zijn oom Frans in Amersfoort. Hierdoor besloot hij de vakopleiding voor drogist te doen. "Oom Frans maakte zelf zalfjes en crèmes, met deze recepten ben ik verder gegaan. Mijn crème bevat alleen natuurlijke ingrediënten. Die blijf ik maken en leveren via internet." Het grote voordeel van als echtpaar in de winkel staan kennen ze allebei: "We zijn al gewend om elkaar de hele dag te zien en te spreken. Als we vrij zijn hoeven we niet meer aan elkaars aanwezigheid te wennen, wat je veel hoort bij gepensioneerden. Wij kunnen meteen op pad en genieten van wandelen, fietsen en varen."