De aanwezigen hadden veel kritische vragen over de woontorens.
De aanwezigen hadden veel kritische vragen over de woontorens. Foto: Bob Awick

'Ik ga maar nieuwe gordijnen aanschaffen'

HUIZEN - Wethouder Marlous Verbeek presenteerde vorige week voor een volle zaal in het gemeentehuis de plannen voor de realisatie van twee woontorens op de plek van gebouw Borgstede, naast het busstation. De torens worden zes en tien woonlagen hoog. De hoogste toren zal net iets lager zijn dan de Regentesse bij winkelcentrum Oostermeent. Tijdens de avond bleek dat de gemeente en omwonenden lijnrecht tegenover elkaar staan.

door Floris Hulleman

Vanuit de afgeladen zaal kwamen veel vragen en werd snel duidelijk dat de gemeente nog een keer goed om tafel moet zitten, wil het de omwonenden geruststellen. Wethouder Marlous Verbeek verzekerde ze dat ze de lijntjes kort zal houden. "Bij iedere stap die we gaan maken, nodigen we u uit."
In de twee nieuwe woontorens zullen, bij realisatie, in totaal 86 woningen komen. Beoogde doelgroep is een mix van jongeren en senioren. "Als je weet dat er 4.700 woningzoekenden zijn, vooral jongeren, vind ik dat een heel behoorlijk aantal. En senioren willen in de huidige maatschappij langer zelfstandig wonen", licht de wethouder toe.

Belachelijk
Het college van Huizen heeft 'voorzichtig positief' gereageerd op het plan en wilde daarna eerst reacties van de inwoners. "Op deze manier hopen we ook van u te horen wat u er nou van vindt." De reacties op het plan waren snel duidelijk. Kritiek kwam vooral van omwonenden. "Ik vind het belachelijk dat jullie met dit voorstel komen. Niet tegenover een bejaardentehuis en dan zo hoog", maakt een omwonende duidelijk. De overige aanwezigen klappen en bevestigen daarmee het gevoel dat heerst.

Bezorgdheid
Er is vooral bezorgdheid over de dichtheid en hoogte van de bebouwing. Verder zal er met de twee nieuwe woontorens meer verkeer bij komen. Ook daarover zijn de bewoners niet te spreken. "Nu al zijn er meerdere ongelukken geweest", vertelt een omwonende. Volgens de gemeente zal de bouw van de woontorens, als ze er gaan komen, ongeveer anderhalf tot twee jaar in beslag nemen.

Handtekeningen
Namens de bewoners van het zorgcentrum de Marke, dat pal naast de plek staat waar de nieuwe woontorens zouden moeten komen, werden 98 handtekeningen tegen de komst van de woontorens overhandigd aan de wethouder. Niet alle bewoners van het zorgcentrum konden op de avond aanwezig zijn en daarom organiseert de gemeente een aparte informatieavond in het zorgcentrum.
Volgens Bram van Bekkum, stedenbouwkundige van de gemeente Huizen, zal het hoogteaccent van de hoogste woontoren voorbij de gevel van de Marke komen. In zijn presentatie liet hij doorschemeren dat er nog wel wat aandachtspunten zijn, onder meer het effect op omliggende gebouwen, waaronder schaduwwerking en privacy. Ook naar de kleurstelling en massaliteit van de gebouwen moet nog nader worden gekeken.

Bij realisatie 86 woningen voor mix van jongeren en senioren

Doorheen douwen
Aanwezigen riepen het college op om dit bouwplan er niet 'doorheen te douwen', maar de Huizers genoeg gelegenheid te geven om bezwaar aan te tekenen.

Impressie woontorens vanaf de Zuiderzee.